Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

9:54, marți, 1 decembrie, 2015

Festivalul de muzica corală ”A ruginit frunza din vii” la a VIII –a ediție.

DSC_1007

În perioada 26 -29 noiembrie, aunl curent, Asociația Muzical – Corală din Moldova a organizat Festivalul – Concurs Internațional de Muzică Corală ediția a VIII. Președintele Asociației Muzical Corale doamna Elena Marian a muncit mult pentru ca cele 16 colective muzicale din Moldova, Lituania, Ucraina, Bulgaria şi România să se simtă ca acasă.

În cele patru zile în care s-a petrecut Festivalul, publicul a putut savura plăcerea audierii muzicii corale în sala teatrului ”Ginta Latina”, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, Palatul Republicii și Sala cu Orgă. Printre colectivele care au evoluat la Festival se numără corul Mănăstirii Iverskii din Odessa, Ucraina; corul „Fantasia” din orașul Vaslui, România; corul „Daugava” din Venspils, Lituania; ansamblul Vocal Bulgaresc „Rodoliube” din or. Taraclia; corul de tineret „Cantabile” din or. Chișinău; corul de copii „Waldorf” din orașul Iași, Romania; corul de copii “Lia-ciocârlia” din Chișinău ș.a.

În conlucrare cu Departamentul Cultură a Mitropoliei Moldovei s-a convenit ca compartimentul Muzică Sacră să fie prezentat enoriașilor din bisericile din mun. Chișinău dar și din apropiere. Astfel, biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din mun. Chișinău, biserica ”Acoperemintul Maicii Domnului” din s. Ghidighici mun. Chișinău, biserica ”Sfînta Treime” din s. Lucașeuca r. Orhei si altele, au găzduit colective de muzică sacră din Ucraina și Romania, care au bucurat auzul enoriașilor cu cîntece duhovnicești.

La eveniment au fost invitați doamna Monica Babuc, ministru în exercițiu al Culturii, care a urat succes colectivelor corale prezente la Festival și a salutat interesul manifestat pentru această artă care cunoaște o existență multimilenară. “Corul este un fel de împreunare a destinelor omenești atât de diferite, care face ca aceste diferențe între oameni să se transforme într-o armonie”, a notat oficialul.

Monica Babuc a adus felicitări organizatorilor și tuturor celor pasionați de arta corală, dorind viață lungă Festivalului si preotul Nicolae Ciobanu, președintele Departamentului Cultură al Mitropoliei Moldovei, care a adus cuvîntul de binecuvîntare a Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, urînd participanților la Festival succese și a multumit organizatorilor pentru frumoasa colaborare.