Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

8:42, sâmbătă, 23 iunie, 2012

Dintr-o mănăstire greacă a fost furat Crucea înzestrată cu o părticică din cinstitul lemn a Crucii Domnului

Din mănăritea greacă „Schimbarea la Față a Domnului Sagmata” a fost jefuită cea mai mare comoară sfântă a ei – Crucea cu părticica din cinstitul lemn al Crucii Domnului.

După cum relatează Euromag.ru la miezul nopții(ora 0:00) șase oameni mascați, armați cu pistoale, carabine și cuțite au pătruns în incinta mănăstirii „Schimbarea la Față a Domnului Sagmata” care datează din secolul XII. Amenințând cu arma au fost imobilizați un călugăr și un frate care era în ascultare din Rusia, care era încă minor.

În urma percheziției efectuate în mănăstire, tâlharii au ajuns în posesia a 12 mii de euro și folosindu-se de o mașină care aparținea tot mănăstirii au fugit de la fața locului, luând cu sine și pe fratele ascultător originar din Rusia.

Mașina abandonată a fost găsită în comuna Ipato, undeva la poalele muntelui, în interiorul căreia se afla ostaticul viu. Poliția greacă e în căutarea tâlharilor.

Detaliile furtului au fost relatate de mama(Svetlana Stadnicenko) lui Nazar, tânărul care a fost vindecat de Domnul prin rugăciunile Preasfințitul Luca(Voyno-Yasenetsky), venerat în mod special în Grecia. Detaliile au fost transmise dela Arhimandritul Nectarie(Antonopulosom). El a fost cel care a suportat amenințarea sub presiunea armei în timp ce tâlharii l-au bătut pe părintele Paisie și l-au legat pe fratele ascultător Pavel, venit în Grecia din Khanty-Mansiysk. Spre fericire toți au rămas în viață.

În căutarea de aur vandalii au produs o pagubă uriașă mănăstirii, stricând ușile, distrugând podeaua care a fost ornamentată cu mozaic. Ei au stricat o operă de mozaic care reprezenta lumea animală și vegetală dar și figuri geografice. Scriitorul grec T. Lapas scria despre mozaicul acesta: „Chiar dacă ele sunt mai vechi, se poate presupune cum că meșterul nu demult și-a încheiat lucrarea”. Pe aceste mozaicuri puteau fi întâlnite diferite modele imaginabile.

În afară de banii găsit, tâlharii au lipsit mănăstirea de cea mai mare sfințenie a sa – Crucea cu părticica din cinstitul lemn al Crucii Domnului, care a fost oferită în dar de către împăratul Alexei Komnin, cel ce a susținut financiar construirea mănăstirii. În 1106 el a înzestrat mănăstirea cu anumite privilegii și a făcut daruri scumpe, cel mai important dintre toate fiind însăși cinstita părticică din lemn Crucii Domnului, păstrându-se în incinta mănăstirii timp de zece decenii ca principalul tezaur și o comoară de nemăsurat.

www.pravmir.ru         

traducere – Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie