Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:28, luni, 29 octombrie, 2012

Cel mai în vârstă Patriarh ortodox din istorie împlineşte astăzi 98 de ani. Zile de mare sărbătoare în Bulgaria

Creştinii ortodocşi bulgari s-au adunat duminică dimineață, 28 octombrie 2012, la Catedrala Alexandru Nevski din Sofia, unde a fost oficiată o Liturghie specială, la aniversarea a 100 de ani de la construirea catedralei, informează Serviciul de presă LONews, al Agenţiei de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe.

Slujba a marcat şi începutul unei perioade festive de trei zile pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, fiind sărbătorite nu doar centenarul Catedralei ci, de asemenea, aniversarea a 130 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Sf. Alexandru Nevski și ziua de naştere a Patriarhului Maxim, care astăzi împlineşte 98 de ani.

Născut în ziua de 29 octombrie 1914, Maxim a fost înscăunat ca șef al Bisericii Ortodoxe Bulgare, în 1971, în prezent fiind cel mai în vârstă patriarh al vreunei Biserici Ortodoxe autocefale din istorie.

Sănătatea Patriarhului Maxim este în prezent instabilă, acesta fiind  spitalizat din cauza unor ameţeli, însa credincioşii asigură că se vor ruga pentru el în aceste zile.

Catedrala Sfântul Alexandru Nevski, una dintre reperele-cheie ale Sofiei, și Catedrala Patriarhala Bulgara, a început să fie construită în anul 1882.

Aceasta a fost finalizată abia în anul 1912, deschiderea oficială fiind amânată, însă, până în 1924.

Sâmbătă seara, o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului (Destoino Est / Axion Estin) din Muntele Athos a ajuns în catedrala, cu ocazia festivităților, mai informează LONews

www.stiri.lacasuriortodoxe.ro