Anul acesta Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și-a deschis larg ușile pentru aniversarea a 124-a de la fondare. Tradițional, la finele lui octombrie și-a desfășurat lucrările conferința anuală, la care au fost prezenți cu comunicări și rapoarte specialiști din diferite domenii de cercetare, axate pe problemele etnologiei și antropologiei culturale.
În ziua de 24 octombrie a.c., un sobor de preoți comups din Prot. Mitr. Manole Brihuneț, Prot. Mitr. Sergiu Curnic și Prot. Mitr. Zaharia Orbu, a sfințit blocul administrativ al Muzeului, restaurat de curând. A urmat apoi un Te Deum pentru sănătatea colectivului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, după care a fost săvârșit un parastas pentru colaboratorii acestei instituții, adormiți întru Domnul.
În cadrul conferinței anuale, în incinta MNEIN, a avut loc lansarea cărților elaborate în anul de referință de către colaboratorii Muzeului. Astfel, dr. Varvara Buzilă a venit cu albumul Covoare basarabene, apărut sub egida Institutului Cultural Român la București, cu un volum total de 251 p. Asupra valorii acestei lucrări s-au pronunțat dr., prof. Ion H. Ciubotaru (Iași) și Corina Rezneac (MNEIN).
Anul 2013 a fost fructuos pentru cercetătorul științific Prot. Mitr. Manole Brihuneț, care a prezentat la discreția cititorilor și specialiștilor în domeniu două monografii: Mileștii Mici: istorie, cultură și destine (Chișinău, 2013, 576 p. + il.:), apărută cu suportului financiar al Secției de Cultură a Consiliului raional Ialoveni și Biserica Sfântul Nicolae din satul Boldurești (Chișinău, Elan Poligraf, 2013, 140 p. + il.:), care a văzut lumina tiparului grație parohului acestei biserici, prot. mitr. Zaharia Orbu.
În luările lor de cuvânt, vorbitorii au subliniat locul și rolul acestor monografii în cadrul istoriei locale și naționale, importanța elaborării istoriei satelor și a bisericilor din localități, necesitatea conlucrării Bisericii, instituțiilor de învățământ și a administrației locale și raionale. Contribuția protagonistului acestor complexe realizări științifice a fost reflectată în alocuțiunile lor de către Dr. Varvara Buzilă, Dr., Prof. Ion H. Ciubotaru, Dr. Liliana Condraticova (redactorul volumelor prezentate), Mihai Adauge (Institutul de Studii Enciclopedice al AȘM), Alexandru Levinschi (Directorul Muzeul Științei al AȘM), primarul satului Mileștii Mici Lilian Cârmanu, președintele consiliului raional Ialoveni Lilian Popescu, directoarea Liceului Teoretic „Mihail Bârcă” Larisa Hâncotă, Dr. Sergius Ciocanu (Ministerul Culturii al Republicii Moldova), parohul bisericii Sf. Nicolae din satul Boldurești, raionul Nisporeni, Prot. Mitr. Zaharia Orbu, Maria Ciocanu (șeful secției „Etnografie” în cadrul MNEIN), Dr. Ion Tentiuc (șef al secției „Istoria Antică” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei), șeful secției Cultură Consiliul Raional Ialoveni P. Grigoriță ș.a.
Vorbitorii au accentuat importanța monografiilor atât despre istoria satului și a bisericii Sf. Nicolae din Mileștii Mici, lucrare care va deveni cu certitudine cartea de vizită a localității, cât și despre istoricul bisericii Sfântul Nicolae din satul Boldurești.
Semnatarul volumelor, Prot. Mitr. Manole Brihuneț, a relatat celor prezenți despre motivația elaborării acestor lucrări, despre selectarea materialului documentar, arhivistic și plastic pe parcursul celor două decenii de păstorire la parohia Mileștii Mici, a mulțumit celor care au contribuit prin sfaturi și recomandări la elaborarea monografiilor, tuturor mileștenilor și boldureștenilor.