Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

19:44, sâmbătă, 15 octombrie, 2022

Un sobor de preoți au sfințit noua Troiță din scuarul Catedralei mitropolitane din Chișinău

 

Cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, sâmbătă, 15 octombrie 2022, Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove însoțit de un sobor de preoți ai Catedralei, a Sfințit noua Troiță din lemn, montată la intrarea de pe str. A. Pușkin în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău.

În acest loc, Troița monumentală, simbol al Credinței Ortodoxe, a fost montată pentru prima dată în 15 ianuarie 1991 iar acum ea a fost reînnoită, tot pe acest loc, a fost montată o troiță nouă din lemn, sculptată în Maramureșul din România de către meșteri iscusiți, la fel cum tot de la Maramureș a fost sculptată și vechea troiță care a fost aici.

Această troiță a fost realizată grație inițiatorilor: Dr. Teodor Ardelean, Președintele Asociației Culturale „Familia Română” din Baia Mare, Dr. Tudor Zbârnea, Directorul general al Muzeului Naţional de Arte din Chisinau în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău și susținuți financiar de CNTEE Transelectrica S.A. din București.

La eveniment au participat: Primarul General dl. Ion Ceban, vice-primarul și pretorii de sectoare, Dr. Teodor Ardelean, Președintele Asociației Culturale „Familia Română” din Baia Mare și alți oaspeți din România.

„Crucea pentru fiecare dintre noi și mai ales pentru poporul nostru este – Chezășia Mântuirii noastre. Mântuirea nu este altceva decât izbăvirea de doua lucruri cardinale: păcatul și moartea. Restabilirea acestei Răstigniri, nu înseamnă altceva decât, o mândrie duhovnicească pentru poporul nostru, pentru capitala noastră și pentru comunitatea religioasă a Catedralei Mitropolitane. Semnul crucii este defapt, cea mai scurtă predică și mărturisire de credință pe care o face și o poate face un om. Mulțumim celor care au contribuit și au restabilit crucea aici în acest loc care deja este 0 istorie, mulțumim celor ce cred în Hristos și promovează credința dreptmăritoare căci aceasta este coloana vertebrală a neamului nostru și prin aceasta noi vom dăinui.” a menționat Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș în discursul său.

***

Tot astăzi acum 186 de ani, în 15 octombrie 1836, a fost sfințită Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, principala Catedrală a Țării noastre.

Iniţiativa înălţării acesteia îi aparţine mitropolitului Chișinăului și Hotinului, Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni, locul amplasării sale fiind indicat în primul plan urbanistic al Chişinăului din 1817.
Construcţia s-a realizat pe timpul succesorului său, între anii 1832-1836 de către arhiepiscopul Dumitru Sulima.

Direcția mitropolitană