Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

16:27, duminică, 14 noiembrie, 2021

PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit în mijlocul credincioșilor parohiei „Sfântul Arhanghel Mihail” din s. Cihoreni, r. Orhei

În Duminica a XXI-a după Cincizecime, la data de 14 noiembrie 2021,  Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, a oficiat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor parohiei cu hramul „Sfântul Arhanghel Mihail” din s. Cihoreni, r. Orhei. Alături de Preasfinția Sa s-au rugat Protopopul de Orhei, Protoiereul Iulian Rață împreună cu slujitorii Vicariatului Orhei și numeroși creștini. Slujba de azi a fost prilejuită împlinirii a 20 ani de slujire a Protoiereului Constantin Moisei.

În dimineața zilei, PS Episcop Siluan a fost întâmpinat de către parohul Bisericii, Prot. Constantin Moisei și primarul comunei Biești, Grigore Svecla. La eveniment a fost prezent Președintele Raionului Orhei, d-ul Dinu Țurcanu.

Înainte de începerea Sfintei Liturghi Ierarhul Orheiului a citit rugăciunea la reînnoirea Bisericii. La Vohodul mic, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, pentru merite deosebite în rodnica activitate pastoral-misionară și socială, Protoiereului Constantin Moisei a fost decorat cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Heruvic.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după citirea pericopei evanghelice, PS Siluan a vorbit despre minunea vindecării a demonizatului din ținutul demonizați din ținutul Gherghesenilor. „În parabola evanghelică rostită în Duminica aceasta se vorbește despre un adevăr de necontestat, acela că niciodată demonii nu suportă nici întâlnirea, nici rămânerea lângă Hristos, căci pre­zența Lui îi arde. Totodată acest fragment ne mai atenționează și asupra faptului că atunci când nu-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, când cârtim și murmurăm,  când alegem calea largă a păcatului, îl alungăm pe Dumnezeu asemenea locuitorilor Gadarei. De asemenea, atunci când nu mergem în Duminici și sărbători la Sfâna Liturghie, când nu ne mărturisim și nu ne împărtășim pentru a-L primi pe Hristos în viețile noastre, suntem și noi locuitori ai Gadarei. Să venim la Dumnezeu și să-L rugăm să rămână în mijlocul nostru, să ne fie călăuză din îndepărtata țară a păcatului către Împărăția Cerurilor,” a menționat Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum, după care Ierarhul Orheiului a înmânat diplome arhierești și a adresat un mesaj de felicitare și mulțumire tuturor celor care contribuie la împodobirea și întreținerea sfântului locaș, urându-i părintelui paroh mulți ani de slujire vrednică la Altarul Domnului.

Cu cuvinte de apreciere a venit Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care a mulțumit Ierarhului Orheiului pentru vizitele arhierești și grija de credincioși.

În  încheiere, Protoiereul Constantin Moisei a mulțumit Preasfinției Sale pentru pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria rugăciunii dimpreună cu credincioșii parohiei, pentru îndemnurile părintești primite și frumoasa slujire liturgică de astăzi.

Sursa: https://manastireacurchi.md/