Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:41, vineri, 9 noiembrie, 2012

Poziția Direcției Mitropolitane referitoare la incidentul de la Mănăstirea “Sf. Teodor Tiron” și speculațiile din presă vis-à-vis de acest caz

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove condamnă categoric furtul de la Mănăstirea “Sf. Teodor Tiron” din dimineața zilei de 8 noiembrie a.c. și apreciază înalt promptiduniea și profesionalismul organelor de poliție care au reținut infractorii și au restituit bunurile așezământului monahal.

Spre regret și surprindere, acest caz a fost prezentat de mai multe posturi TV autohtone dintr-o perspectivă care pune în umbră relevanța situației. Pentru mulți ziariști furtul în sine a rămas pe un plan secund, punându-se accent pe cele 300 mii lei și două arme de foc sustrase de către hoți. Din punctul de vedere al unor jurnaliști, această sumă de bani ar fi prea mare, dacă nu chiar exorbitantă pentru a se păstra pe teritoriul unui lăcaș de cult. Lucrurile nu stau nici pe departe așa, pentru că acești bani, colectați pe parcursul unei perioade mai îndelungate de timp, sunt destinați cheltuielilor pentru renovarea bisericii principale, unde la momentul actual se efectuează ample lucrări de reparație, ce necesită o finanțare pe măsură.

Un alt semn de întrebare din perspectiva reporterilor, este și prezența celor două arme de foc (înregistrate legal) pe teritoriul mănăstirii. Sigur că Biserica nu a încurajat niciodată aplicarea violenței, însă având în vedere existența unor anumite riscuri sociale, păstrarea armelor, mai ales într-un safeu, pentru o potențială apărare a vieții și a bunurilor, nu contravine nici într-un fel legislației și deci nu intră în conflict cu careva principii și prevederi morale.

În situația creată, Direcția Mitropolitană își exprimă speranța că mass-media autohtonă va da dovadă de acum încolo de mai multă exactitate și bunăvoință în procesul de reflectare a evenimentelor ce țin de viața bisericească.