Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

7:45, luni, 4 septembrie, 2017

Mesajul de felicitare al ÎPS Mitropolit Vladimir, adresat Prot. mitr. Ioan Plămădeală, parohul bisericii cu hramul Schimbarea la Față din mun. Chișinău, cu prilejul aniversării zilei de naștere

Cu ocazia aniversării a 64 de ani din ziua nașterii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a adresat un mesaj de felicitare, Prot. mitr. Ioan Plămădeală, parohul bisericii cu hramul Schimbarea la Față din mun. Chișinău, în care se menționează:  

Preacucernice părinte Ioan,

În ziua în care Bunul Dumnezeu V-a învrednicit să ajungeţi cu cinste la cea de a 64-a aniversare din ziua naşterii, Vă aducem cele mai cordiale felicitări, însoţite de alesul nostru respect şi deosebita preţuire.

Fie ca Dumnezeu, în atotputernicia și bunătatea Sa, Să Vă ție încă mulți ani fericiți spre slujirea Bisericii Lui și spre îndrumarea poporului binecredincios pe calea mântuirii.

Noi vă mulțumim pentru bunătatea și dragostea Sfinției Voastre pe care o aveți pentru credincioși și nădăjduim că și mai departe veți sluji cu osârdie Împăratului Ceresc și oamenilor, – drept, mărinimos, cu evlavie, pentru ca toți împreună să ne bucurăm întru Domnul și să dobândim mântuirea.

Cu dragoste în Hristos și gânduri alese,

† VLADIMIR,
MITROPOLIT AL CHIŞINĂULUI
ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE

 * * *

DATE BIOGRAFICE

Prot. Mitr. Ioan Plămădeală s-a născut la 04.09.1953 în s. Cobîlea, r-nul Şoldăneşti, Rep. Moldova.

În 1968 a absolvit şcoala medie din satul natal. În acelaşi an a intrat la Colegiul de Construcţii (pe atunci Tehnicumul de Construcţii) din Chişinău, pe care l-a absolvit în anul 1972.

Între 1972-1974 şi-a satisfăcut serviciul militar în rândurile armatei sovietice, fiind repartizat în Republica Democrată Germană în  armata I-a de tancuri.

În anul 1975 s-a căsătorit.

În anul 1977 a intrat la Institutul Politehnic (acum Universitatea Politehnică) din Chişinău, pe care a absolvit-o în anul 1983.

Între anii 1974-1990 a ocupat diferite funcţii conform profesiei de inginer-constructor.

În anul 1990 a intrat la şcoala duhovnicească de pe lângă mănăstirea Căpriana, care a absolvit-o în anul 1991.

La data de 16 decembrie 1990, a fost hirotonit în treapata de diacon de către ÎPS Vichentie (Moraru) în catedrala „Schimbarea la Faţă” din or. Tighina.

La data de 27 ianuarie 1991, a fost hirotonit în treapta de preot de către acelaşi ierarh în acelaşi sfânt locaş.

În anul 1991, a intrat la Semniarul Teologic din Odesa, care l-a absolvit în anul 1993.

În anul 2003, absolveşte Academia Teologică din mun. Chişinău.

În 1991 – numit paroh al bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cruzeşti, suburbie a mun. Chişinău.

În 1993 – numit paroh al bisericii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din s. Cimişeni, r. Criuleni. În anul 1996 a fost transferat la biserica” Sf. Arh . Mihail”, s. Dubăsarii-Vechi, r. Criuleni.

În luna iulie 1997, numit paroh al catedralei „Schimbarea la Faţă”, mun Chişinău, unde slujeşte Domnului până în prezent.

A fost decorat cu distincţii bisericeşti şi statale:

Uşile Împărăteşti deschise până la Tatăl Nostru;

1998 – Ordinul „Sf. Cneaz Vladimir” gr. III;

2003 – Ordinul „Sf. Paisie Velicicovschi” gr. II;

2005 – Medalia „Meritul Civic”;

2006 – Ordinul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” gr. II;

2009 – Ordinul „Sf. Daniil al Moscovei” gr. III;

2011 – Ordinul „Sf. Serghie de Radonej” gr. III;

Participă la activităţile din domeniul vieţii bisericeşti şi de stat. A fost membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova; Protopop de Criuleni şi Dubăsari; Preşedinte al Departamentului mitropolitan Inspecţie control şi revizie; Membru al consiliului eparhial.

Din anul 2001 până în prezent este membru al Comisiei pentru graţierea persoanelor condamnate de pe lângă Preşedintele R. Moldova.

Membru al Judecăţii Mitropolitane; Membru al Comisiei Disciplinare a Protopopiatului sectorul I (Centru)

A vizitat de două ori Ţara Sfântă (Ierusalim, Nazaret, Cana Galileii, muntele Tabor, marea Tiberiadei, r. Iordan); biserica „Sf. Irh. Nicoale” din Mira Lichia (Turcia); biserica „Sf. Irh. Nicolae” din or. Bari (Italia), unde se păstrează moaştele „Sf. Irh. Nicoale”; or. Thesalonik (Grecia) la moaştele „Sf. Mare Mucenic Dimitrie”; insula Creta (Grecia) la biserica „Sf. Ap. Tit”; insula Cipru, precum şi multe alte locuri sfinte din România, Rusia şi Ucraina.