Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:22, joi, 19 septembrie, 2019

La Chișinău se va inaugura un monument în memoria Bisericii Sfântul Prooroc Ilie

Duminică, 22 septembrie 2019, cu începere de la ora 12.00 în mun. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil B. Bodoni nr. 26 va avea loc inaugurarea monumentului ridicat în memoria Bisericii Sfântul Prooroc Ilie. Slujba de sfințire va fi oficiată de ÎPS Vladimir Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, iar la eveniment sunt așteptați mai multți deputați de pe ambele maluri ale Prutului, consilierul Ministrului Educației și Culturii, Pretorul sectorului Râșcani, reprezentanții Procuraturii Generale, intelectuali, profesori, elevi și membrii diferitor asociații obștești.

Biserica Sfântului Ilie, se numără printre cele mai vechi locaşuri de cult din Chişinău. Biserica avea formă de corabie, tipică vechilor biserici din secolul al XVII-lea. Clopotniţa bisericii avea 4 clopote, turnate în Moscova, cel mai mare având greutate de 480 de kg. Catapeteasma bisericii a fost cea mai bogată din toate câte erau în Chişinău şi era formată în patru rânduri de icoane. Cele din primul nivel au fost împodobite cu îmbrăcămintea de argint. Pereţii din interior nu aveau chipuri de sfinţi, fiind înlocuiţi cu ornamente naturiste, lucrate în stil rusesc, cu culori blânde.

În anul 1855 alături de biserică s-a deschis o piaţă, cunoscută sub nume de „piaţa Sfântul Ilie”, situată pe strada cu aceeaşi denumire. După al doilea război mondial, capitala republicii a fost într-o stare nu atât de plăcută în viziunea conducerii de vârf. S-a propus mai multe proiecte de amenajare şi împodobire a Chişinăului. În această situaţie, prea multe locaşuri de cult, situate pe tot perimetrul capitalei nu făceau faţă unui oraş cu regim comunist, în care predomina ateismul. Astfel, perioada postbelică rămâne un răstimp al demolării bisericilor, caselor bisericeşti, care şi ei făceau parte din cadrul patrimoniului naţional şi cultural.

Biserica a fost demolată în 1960, iar între 1992-1993 din curtea Procuraturii Generale au fost evacuate în direcție necunoscută nouă, pietrele de mormânt ce se păstraseră timp de peste 30 de ani după distrugerea lăcașului de cult.

La inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi și a colonelului în rezervă Ion Deli, în toamna anului 2017 a fost începută campania de edificarea a unui monument în memoria Bisericii Sfântul Ilie. Proiectul a fost întocmit de arhitectul Mihail Andrieș și avizat la Comisia Monumentelor de For Public, unde s-a născut ideia ca monumentul să reprezinte Biserica Sfântul Ilie  în miniatură. În cadrul unei ședințe de lucru derulate în sediul Agenției pentru Restaurarea și Inspectarea Monumentelor s-a decis ca monumental să poarte două basoreliefuri din bronz pe care să fie sculptat chipul heraldistului Pavel Gore (înhumat în curtea Bisericii) și numele preoților care au slujit în decursul ultimilor 200 de nai în acest lăcaș de cult.

Piatra a fost sculptată de meșterul popular Andrei Răileanu din comuna Șoimeni, județul Cluj Napoca în marmură alba iar bronzul a fost lucrat de sculptorul Veaceslav Jiglițichi din Chișinău.

Monumentul are o înălțime de peste 4 metri, este lucrat în piatră și bronz și amplasat pe locul altarului vechii Biserici și anume în mun. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil B. Bodoni, în fața vechiului sediu al Procuraturii Generale a R. Moldova fiind edificat din surse financiare private. Spațiul adiacent a fost amenejat de ÎM Agenția de Gospodărire a Spațiilor Verzi, condusă de S. Carp.