Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

9:57, luni, 28 octombrie, 2019

Canonizarea Episcopului Dionisie Erhan a fost proclamată la București de Sf. Dimitrie cel Nou

Ceremonia de proclamare a celei mai recente canonizări a avut loc duminică, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, în prezența Patriarhului României, a membrilor Sfântului Sinod și a miilor de pelerini veniți la București.

La finalul Sfintei Liturghii au fost prezentate Tomosul de proclamare și icoana, apoi s-a intonat troparul Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail.

Patriarhul României a evidențiat legătura Sfântului Dionisie cu Sfântul Dimitrie cel Nou și cu Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

„Sfântul Dionisie a primit la Botez numele «Dimitrie» și a fost trecut în rândul sfinților, canonizat, anul trecut în data de 25 octombrie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie al cărui nume l-a purtat de la Botez. Iar acum, cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, la un an după canonizare, are loc aici proclamarea canonizării sale”.

Tomosul sinodal de proclamare a canonizării a fost citit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

După ceremonia de proclamare, Patriarhul Daniel a oferit câteva daruri și distincții.

Reprezentanții Mitropoliei Chișinăului au fost de asemenea, apreciați.

Maica Epistimia Goncearenco, Stareța Mănăstirii Suruceni, și Arhim. Porfirie Dobre, Starețul Mănăstirii Sireți, au primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Maica Epistimia este stareța mănăstirii unde a fost călugăr timp îndelungat Sfântul Ierarh Dionisie și unde a fost înmormântat. Ea a oferit Patriarhului României, din partea Mitropolitului Vladimir, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Dionisie încadrat într-o raclă aurită în forma unei mâini.

Totodată, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” a fost acordat mai multor clerici din Mitropolia Chișinăului.


Canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române la o sută de ani de la Marea Unire, Sfântul Ierarh Dionisie a fost toată viața un fervent militant pentru înfăptuirea acestui ideal național.