Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

19:27, duminică, 13 iulie, 2014

Vlădica Vladimir a săvârșit rânduiala sfințirii Antimiselor

Astăzi, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, dimpreună cu soborul preoțesc al Catedralei Mitropolitane, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în prezența zecilor de credincioși veniți pentru a asculta înțelepciunea Evangheliei și pentru a primi hrana sufletească întăritoare și ziditoare pentru fiecare creștin. Serviciul divin a început cu sfințirea Antimiselor, după care a fost oficiată Liturghia propriu-zisă.

***

Antimisul este un acoperământ liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt și patimile lui Hristos. El se păstrează în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie. Originea Antimisului dateaza din vremea persecuțiilor împotriva creștinilor. Ținând seama că în primele secole creștinii săvârșeau Sfânta Liturghie pe mormintele martirilor, care serveau ca altar de jertfă și că de multe ori, din cauza năvălirii persecutorilor în timpul oficierii Sfintei Liturghii, aceștia înfășurau Sfintele Daruri într-o pânză pentru a-și continua slujba în alt loc, s-a ajuns să se punăî in această bucată de pânză părticele din moaștele martirilor.

Preotul primește Antimisul de la Arhiereu, a cărui semnătură garantează nu numai existența unei comunități euharistice locale, ci și comuniunea sacramentală ce există între el și preot. Antimisele se sfințesc prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, stropire cu Aghiasmă și poartă semnătura Episcopului. Antimisul este unul dintre cele mai importante obiecte liturgice și fără acesta nu se poate oficia Sfânta Liturghie. Este confecționat din pânză de in sau mătase, în formă dreptunghiulară și simbolizează mormântul Mântuitorului.