Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

9:12, vineri, 25 mai, 2012

Turcii au transformat Biserica Sfânta Sofia din Niceea în moschee

Autorităţile turce au transformat în moschee Biserica Sfânta Sofia din Niceea. Este vorba despre o Biserică ridicată în secolul al 6-lea de către Împăratul Iustinian cel Mare.

Ea se găseşte în oraşul Iznik, fosta Niceea, unde au avut loc Sinoadele Ecumenice din 325 şi 787. Ultimul a fost ţinut chiar în această Biserică.

Biserica este o copie redusă a Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol. În 1331, după cucerirea Niceei de către turci, Biserica a fost transformată în moschee. În 1992, ea a fost devastată de către un incendiu şi lăsată în părăsire până în 2007, când a fost restaurată.

Decizia autorităţilor turce de a transforma această Biserică istorică într-o moschee a provocat critici în lumea întreagă. Istoricul Universităţii din Marmara, Selçuk Mülayim, şi-a exprimat îngrijorarea, datorită semnificaţiei considerabile pe care o are această Biserică pentru întreaga istorie a creştinismului. El a spus că acest lucru va provoca valuri de indignare în lumea întreagă.

Biserica a fost utilizată ca moschee pentru prima oară în 6 noiembrie 2011, de sărbătoarea islamică Aïd al-Adha (Kurban Bayrami).
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

www.orthodoxie.com