Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

sâmbătă, 2 februarie, 2013

Turcia transformă Biserica istoricei Mănăstiri Studion din Constantinopol în moschee

Biserica Mănăstirii istorice Studion va fi transformată din  nou în moschee. În urma deciziei Consiliului de Miniștri al Guvernului Turc, biserica a fost restaurată și transformată în moschee.
Monumentul, care aparţine Ministerului Culturii și Muzeului Hagia Sophia, se va afla sub jursidictia Direcției Generale a Fundaţiilor.
Acesta a fost la origine planificat ca biserica, având hramul Sf. Ioan Botezătorul, dar a fost transformat, mai apoi, în muzeu, fiind ataşată Muzeului (fosta catedrală) Hagia Sophia – o idee care, potrivit informațiilor provenite de la jurnaliști, a fost ulterior abandonată.
Acest monument istoric al Ortodoxiei a fost transformat în moschee în anul 1486, în timpul sultanului Baiazid al II-lea.
În timpul incendiului din 1782, biserica a fost grav avariată. În anul 1820, ea fost renovată, dar a fost din nou grav avariată de cutremurul din 1894.
În anul 1908, acoperişul s-a prăbușit, iar clădirea nu a mai fost restaurată de atunci. Istorica Mănăstire Studion este situată în fața Bisericii Sf. Constantin și Elena, din cartierul Heptapyrgios (în prezent, Yedikule).

www.lacasuriortodoxe.ro