Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

duminică, 3 februarie, 2013

Turcia se grăbeşte să redeschidă Şcoala de Teologie din Halki

Potrivit unui articol apărut în urmă cu câteva ore în presa turcă, redeschiderea Școlii de Teologie din Halki „este iminentă”.
Se pare că au fost discutate deja doua variante prin care autorităţile să poată redeschide aceasta instituţie, închisă de Statul Turc în urma cu 41 de ani.
1. Prima formulă ia în considerare integrarea Şcolii de Teologie din Halki că „departament independent, intitulat ‘Ortodoxie”. Autoritățile ar urma să numească la conducerea institutului un „grec din Constantinopol” (adică, un Mitropolit al Patriarhiei Ecumenice, în calitate de director), și le-ar putea permite elevilor să poarte reverenda – care nu este permisă în altă parte în Turcia. Conform unui articol apărut în Haryet, nu se ştie încă nimic despre limba în care se vor ţine cursurile.
2. Cea de-a doua formulă – si cea mai plauzibila – este adoptarea unei modificări de lege, care să permită înființarea de universități private străine. Desi în Turcia există zeci de universități ale străinătatii, toate acestea aparţin instituțiilor turce. În cazul în care universitățile străine ar fi permise, Institutul Teologic din Halki va fi integrat ca departament al unei Universităţi străine, iar cursurile urmând să fie predate în conformitate cu sistemul educaţional din țara în cauză. Aici pot fi incluse Grecia, Statele Unite ale Americii sau oricare altă ţară.
Primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdoğan, conform aceleiaşi surse, a dispus procedurile de redeschidere a Institutului Teologic din Halki, întrucât aceasta reprezintă un obstacol major în relațiile Turciei cu Uniunea Europeană.

www.lacasuriortodoxe.ro