Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:01, vineri, 2 octombrie, 2015

Troiţa ortodoxă instalată pe fundul Mării Negre

O cruce a fost întemeiată şi sfinţită pe fundul Marii Negre, la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, în apropierea celei mai vechi mănăstiri din Crimeea: Mănăstirea Sfântul Gheorghe, din Sevastopol.

Înainte de scufundarea crucii, a fost organizată o procesiune, pornind de la Catedrala Sfântul Vladimir din Cherson, unde a fost realizată şi păstrată crucea. Printre participanți, s-au numărat mai mulţi clerici, dar şi cei de la care a pornit această idee: membrii clubului de scufundări Materie Bobri, o filială locală a clubului Nocinie Volchi – după cum ne informează clerici ai Protopopiatului Sevastopol.

Conform Interfax, crucea a fost realizată din metal acoperit cu material non-coroziv. Aceasta a fost coborată şi instalată la adâncimea de 20 de metri, pe o platformă specială, care are o greutate de 3 tone. O geamandură a fost ataşată, de asemenea, de această sfântă cruce, pentru ca ea să indice poziţia exactă a acesteia.

Ideea de a construi o Sfântă Troiţă pe fundul Marii Negre, la mare adâncime, a apărut în urmă cu un an – povestesc organizatorii evenimentului, din cadrul Protopopiatului – pentru ca scufundatorii să se poată închina şi ruga lui Dumnezeu atunci când se coboară sub apă, pentru a-şi desfăşura activitatea.

Părintele Arhimandrit Tihon Maschenicov, din Eparhia de Romni (din regiunea Sumi, a Ucrainei), care este, de asemenea, un scafandru pasionat din 1999, s-a numărat printre cei care au sprijinit ideea.
„Am căutat o fundație bună, o rocă. Am căutat mult timp, aproximativ o lună, și în cele din urmă am găsit o platformă convenabilă. 
 
Adâncimea de 20 de metri este una optimă: pe de o parte, valurile nu vor putea muta crucea, rămânând în continuare stabilă, și nici nu vor fi împiedicate navele (nicio navă neajungând cu carena la o asemenea adâncime sub linia de plutire); pe de altă parte, această adâncime este cea la care au acces scafandrii instruiţi, cu certificat”, a declarat Pr. Tihon.
Acesta a mai precizat, ca şi-ar dori ca locul să devină popular în rândul scafandrilor din întreaga lume.