Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

miercuri, 21 noiembrie, 2012

Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi al tuturor celor fără de trup şi cereşti Puteri

Îngerii lui Dumnezeu au fost cinstiti de oameni înca din vremurile vechi, de la început, însa adesea cinstirea aceasta se prefacea în închinare, dupa cum se scrie la Cartea a Patra a Regilor.(1) Ereticii au tesut în totdeauna tot felul de fabule si povesti în legatura cu îngerii. Unii dintre ei socoteau ca îngerii sînt zei; altii, chiar daca nu îi socoteau zei, îi numeau facatori ai lumii vazute. Sinodul local al Sfintilor Parinti de la Laodiceea (care s-a tinut cu patru sau cinci ani mai înaintea Sinodului întîi Ecumenic) a respins închinarea ca la idoli a îngerilor si a legiferat dreapta cinstire a lor prin formularea Canonului al Treizeci si Cincilea. Praznuirea de astazi, a Sfintilor Arhangheli si a Tuturor celor Ceresti si Netrupesti Puteri s-a instituit întru aceasta zi din noiembrie în veacul al patrulea dupa Hristos, în vremea cînd pe scaunul Romei celei vechi se afla Sfîntul Papa Silvestru, iar la Alexandria Patriarh era Sfîntul Alexandru. Dar de ce tocmai în luna noiembrie? Aceasta deoarece noiembrie este luna a noua dupa luna martie, iar Martie este socotita luna în care s-a zidit lumea. De asemenea, fiind a noua luna dupa Martie, s-a ales luna Noiembrie deoarece ierarhiile îngeresti, în numar de noua, au fost cele dintîi zidite de Dumnezeu. Sfîntul Dionisie Areopagitul, marele ucenic al Simtului Apostol Pavel (cel care a fost rapit pîna la al treilea cer), a descris aceste ierarhii ceresti în minunata lui carte Ierarhia Cereasca(2), dupa cum urmeaza:

Cea dintîi este ceata Serafimilor celor cu sase aripi, urmeaza Heruvimii cei cu ochi multi, apoi Scaunele de Dumnezeu-purtatoare, apoi Domniile, Puterile, Stapîniile, începatoriile, Arhanghelii si îngerii. Voievodul tuturor acestor puteri îngeresti este Sfîntul Arhanghel Mihail. Rasculîndu-se Satan, îngerul Lucifer, cu minciuna împotriva Dumnezeiestii Puteri si atragînd dupa sine multime mare de îngeri, atunci Arhanghelul Mihail a fost acela care a stat în mijloc si a strigat puterilor ceresti celor credincioase: “Sa stam drepti! Sa stam cu frica! Sa luam aminte!” La aceasta porunca, toate credincioasele ostiri îngeresti au strigat: “Sfînt! Sfînt! Sfînt! Domnul Savaot! Plin este cerul si pamîntul de marirea Lui!” Credinciosii sa cerceteze Sfînta Scriptura si sa vada în ele locurile care se refera la Sfîntul Arhanghel Mihail (Iosua 5: 13 si Iuda 1: 9).(3)

Printre îngeri predomneste desavîrsita unime de duh, minte si iubire. Ierarhiile inferioare se afla în dragoste si ascultare deplina fata de cele superioare, si toate laolalta fata de Voia cea Sfînta a lui Dumnezeu. Fiecare neam, fiecaretara, are propriul sau înger pazitor, precum are si fiecare dintre Crestinii ortodocsi botezati. Noi trebuie pururi sa tinem minte ca toate faptele noastre, pîna la cele mai marunte, fie doar si gîndite, pe fata sau pe ascuns, nu pot fi ascunse de la fata îngerului nostru pazitor.La Ziua si în ceasul înfricosatei Judecati miriadele de ierarhii si puteri ceresti se vor fi strîns înaintea Tronului lui Dumnezeu si fiecare gînd, cuvînt sau fapta a fiecarui om de pe pamînt se va da pe fata înaintea miilor de îngeri si a tuturor. Fie ca Domnul sa ne acopere pe noi în Ziua aceea, pentru rugaciunile Sfîntului Arhanghel Mihail si ale tuturor Puterilor Ceresti, Amin.

Note:
(1) A izgonit dupa aceea [Regele Iosua] pe preotii idolilor pe care-i pusesera regii ludei, ca sa faca tamîieri pe înaltimi, în cetatile Iudei si în împrejurimile Ierusalimului, si care tamiiau pe Baal, soarele, luna, stelele si toata ostirea cerului (IV Regi 23: 5).
(2) Tradusa si în limba româna.
(3) Aflîndu-se însa losua aproape de Ierihon, a cautat cu ochii sai si iata statea înaintea lui un om; acela avea în mîna o sabie goala. Si apropiindu-se Iosua de dînsul, i-a zis: “De-ai nostri esti, sau esti dintre dusmanii nostri?” Iar acela a raspuns: “Eu sînt capetenia ostirii Domnului si am venit acum!” Atunci Iosua a cazut cu fata la pamînt, s-a închinat si a zis catre acela: “Stâpîne, ce poruncesti slugii tale?” Zis-a catre Iosua capetenia ostirii Domnului: “Scoate-ti încaltamintea din picioare, ca locul pe care stai tu acum este sfînt!” Si a facut Iosua asa. (Cartea lui Iosua Navi, 5, 13-15). Și: Dar Mihail Arhanghelul, cînd se împotrivea diavolului, certîndu-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndraznit sa aduca judecata de hula, ci a zis: “Sa te certe pe tine Domnul!” (Epistola Soborniceasca a Sfîntului Apostol Iuda 1:9). – Dupa Biblia sau Sfînta Scriptura, Bucuresti: Ed. Inst. Biblic si de Misiune al B.O.R., 1982.

 

Cugetare
Sfînta Scriptura ne învata limpede si da marturie de necontestat ca dumnezeiestile puteri ceresti comunica neîncetat cu lumea oamenilor. Sfînta Scriptura si Sfînta Traditie a Bisericii Ortodoxe ne descopera care sînt numele celor sapte sfinti arhangheli, capeteniile puterilor ceresti. Ele sînt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Legudiil, si Varahiil, carora, uneori, li se adauga si numele lui Ieremiil.

“Mihail” în limba ebraica însemneaza “Cine este ca Dumnezeu?” sau “Cine este egalul lui Dumnezeu?” Sfîntul Arhanghel Mihail este reprezentat iconografic, înca din primele veacuri crestine, ca un voievod care în mîna dreapta poarta lancia cu care îl strapunge pe Satan, iar în stînga o stîlpare verde de finic. În vîrful lanciei este reprezentata o panglica in semnul Sfintei Cruci, în rosu. Sfîntul Arhanghel Mihail este mai cu seama cinstit ca Pazitor al Ortodoxiei Credintei si ca luptator împotriva ereziilor.

“Gavriil” însemneaza “Omul lui Dumnezeu,” sau “Puterea lui Dumnezeu.” El este vestitorul si descoperitorul tainelor dumnezeiesti, mai cu seama al tainei întruparii lui Dumnezeu si a celorlalte sfinte taine care stau în legatura cu ea. El este reprezentat iconografic astfel: în mîna dreapta el tine o candela în interiorul careia se afla o lumînare aprinsa, iar în mîna stînga, o oglinda din piatra de jasp verde. Oglinda semnifica taina ascunsa a întelepciunii lui Dumnezeu.

“Rafail” însemneaza “Vindecarea lui Dumnezeu,” sau “Domnul Vindecatorul” (Vezi Cartea lui Tobit: 3: 17, 12: 15). Rafail este reprezentat iconografic ca ducîndu-l cu dreapta de mîna pe Tobit – Tobit este aratat tinînd pestele cel pescuit în Rîul Tigru – iar cu stînga tinînd un vas medical din alabastru.

“Uriil” însemneaza “Focul lui Dumnezeu,” sau “Lumina lui Dumnezeu” (III Esdra 3:1,5:20). Iconografic el este reprezentat tinînd o sabie întinsa contra persanilor cu mîna dreapta, si o limba de foc în mîna stînga.

“Salatiil” însemneaza “Mijlocitorul catre Dumnezeu” (III Esdra 5: 16). Iconografic el este reprezentat cu fata si privirea aplecata, cu mîinile la piept, în chip de rugaciune.

“Legudiil” însemneaza “Cel care îl preaslaveste pe Dumnezeu.” El este reprezentat iconografic cu o cununa de aur în mîna dreapta, si cu un bici cu trei cozi în mîna stînga.

“Varahiil” însemneaza „Binecuvîntarea lui Dumnezeu”. El este reprezentat tinînd la piept un trandafir alb.

“Ieremiil” însemneaza “Înaltarea lui Dumnezeu.” El este cinstit ca cel care stîrneste si inspira gîndurile si cugetarile dumnezeiesti care îl înalta si îl apropie pe om de Domnul Dumnezeu (III Ezra 4: 36).

Luare aminte
Sa luam aminte la minunata înviere de morti a lui Eutihie, lucrata de Sfîntul Apostol Pavel (Fapte 20): La cum Sfîntul Pavel a predicat pîna noaptea tîrziu într-o casa din Troa; La cum tînarul Eutihie, sezînd si ascultînd din pragul ferestrei, dar adormind, a cazut de la catul al treilea si a murit; La cum Pavel a coborît la el, l-a îmbratisat, si l-a readus la viata.

(extrase din Proloagele de la Ohrida – Volumul II – Sfânzul Nicolae Velimirovici)