Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:05, luni, 28 ianuarie, 2013

Slujirea socială în vizorul Bisericii

774348_591440244202741_2092789669_o

Cu binecuvantarea IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si a intregii Moldove, intre 25-27 ianuarie a.c., doi clerici ai mitropoliei – prot. Nicolae Ciobanu si prot. Maxim Melinti au participat la a XXI-a conferita internationala „Tehnologia sociala in slujirea sociala”, care a avut loc în or.  Moscova.

25.01. – Masa rotunda „Biserica si problema violentei in familie”. Participantii intrunirii au abordat problematica violentei din punct de vedere social si spiritual. A fost prezentata activitatea centrelor care acorda ajutor victimilor violentei domestice. Necesitatea colaborarii intre Biserica si ONG-uri. A avut loc un schimb de experienta a specialistilor in domeniul.

26.01. – Masa rotunda „Participarea Bisericii Ortodoxe Ruse in vederea profilaxiei si luptei cu HIV/SIDA”. Intrunirea a adunat reprezentantii din Rusia, Belarus, Moldova si Armenia. Expertii din partea organelor abilitate au prezentat date statistice privind epidemia virusului HIV in Federatia Rusa. Au fost expuse multiple modele colaborarii fructuoase ale organelor guvernamentale, ONG-uri si centre medicale cu Biserica in planul profilaxiei HIV/SIDA, acordarea ajutorului medical, psihologic, juridic si spiritual persoanelor bolnave de HIV, implimentarea noilor tehnologii pentru desfasurarea activitalor propuse. Predarea cursului privind prevenirea HIV/SIDA in cadrul scolilor teologice, cit si pentru instruirea preotilor si asisentilor sociali.

In cadrul sedintei, prot. Maxim Melinti, a raportat despre activitatile desfasurate de catre Mitropolia Moldovei in vederea profilaxiei HIV/SIDA, sensibilizarea populatiei si informarea clericilor, enoriasilor si tinerilor in domeniul respectiv. Au fost demonstrate lucrarile publicate de Mitropolia noastra, care au fost apreciate de participantii forului. La fel parintele si-a expus lipsuri si neajunsuri in slujirea respectiva. In special s-a axat asupra necesitatii crearii unui centru de reabilitare pentru narcomani si persoane HIV-infectate. Tot aici s-au expus pe marginea introducerii predarii discipline „Bazele slujirii sociale” pentru studentii scolilor teologice, care ar include asa teme actuale ca, migratie, violenta in familie, profilaxia HIV/SIDA, narcomania etc. Tinind cont ca asemenea disciplina se preda deja in mai multe centre de studii teologice ai BORu s-a propus sa fie introdus un asemenea obiect si in planul de studii al ATOM-lui.

In a doua jumatate a zilei a avut loc lucrarile Mesei rotunde „Activitatea ecologica in cadrul slujirii sociale parohiale: experienta si potential”. Intrunirea a fost dirijata de catre IPS Artemie, Arhiepiscop de Grodno si Volkovysk, care, parafrazind pe Cuv. Maxim Marturisitorul, a mentionat: „Desi nu putem crea raiul pe pamint, cel putin, sa nu prefacem pamintul in iad. In cadrul seminarului s-au discutat urmatoarele subiecte: Actualitatea problemelor ecologice din punct de vedere a comunitatii expertilor stiintifici; Proiectul documentului „Conceptia Bisericii Ortodoxe Ruse privind probleme ecologice”; Desfasurarea proiectelor ecologice in cadrul Bisericilor din Rusia, Belarus si Armenia.

In final s-au propus un sir de recomandari pentru organizarea activitatilor ecologice in parohiile ortodoxe ale BORu.