Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

6:26, sâmbătă, 26 mai, 2012

Slujbă arhierească la Mănăstirea Saharna

În ziua prăznuirii Preacuviosului Părinte Macarie de la Saharna, mănăstirea “Sfânta Treime” a găzduit un  serviciu divin oficiat de către Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir și un numeros sobor preoțesc.

În timpul Sfintei Liturghii mai mulți slujitori au fost decorați cu înalte distincții bisericești, după cum urmează: Ieromonahul Alexei (Savca), Preoții Andrei Chirtoacă și Andrei Perlog s-au învrednicit de dreptul de a purta Cruce cu Pietre Scumpe, iar Părintele Serghei Lupan a primit dreptul de a purta Paliță.

Această zi a avut o însemnătate duhovnicească deosebită și pentru monahul Vasilisc (Donica), hirotonit în treapta de ierodiacon, precum și pentru ierodiaconul Arsenie, ridicat în treapta de ieromonah. Cu ocazia acestor binecuvântate evenimente, ÎPS Mitropolit Vladimir le-a urat tinerilor slujitori să aibă o trăire profundă și bineplăcută a dreptei credințe, dându-le sfaturi duhovnicești.

După Liturghie soborul preoțesc și numeroșii creștini prezenți la slujbă au înconjurat biserica “Sfânta Treime”, purtând icoana făcătoare de minuni cu chipul Maicii Domnului de la Hârbovăț și racla cu moaștele Preacuviosului Macarie.

 Mai târziu, Vlădica Vladimir s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de felicitare vorbind despre importanța și valoarea duhovnicească a mănăstirii Saharna pentru istoria și spiritualitatea poporului nostru, menționând în acest sens truda și dăruirea obștii monahale condusă cu înțelepciune de părintele stareț Arhim. Adrian (Baciu), care contribuie ca această deosebită mănăstire să fie o oază de regăsire sufletească, așa cum a fost la începuturile existenței sale. Enumerând marii duhovnici și cuvioși care au viețuit și s-au rugat de-a lungul timpului în mănăstirea Saharna, referindu-se în special la vrednicul de pomenire Părinte Macarie, arhiereul și-a manifestat speranța că aceiași trăire deosebită va dăinui în așezământul monahal și de acum înainte, spre luminarea și îndreptarea poporului binecredincios.

La rândul său, părintele stareț Adrian (Baciu) a mulțumit Înalt Prea Sfinției Sale pentru frumoasele și sincerele cuvinte de felicitare, menționând că toate câte se fac între zidurile mănăstirii se fac cu dragoste, smerenie și frică de Dumnezeu spre lauda Sfintei Treimi și spre mântuirea binecredincioșilor creștini. Părintele Arhimandrit nu a uitat să menționeze aportul adus de către Mitropolitul Vladimir de-a lungul timpului spre binele așezământului monahal, a obștii, dar și al tuturor celor care trec pragul mănăstirii. Manifestându-și recunoștința pentru grija părintească a arhiereului, Arhim. Adrian a urat Înalt Prea Sfinției Sale mulți ani spre înțeleaptă cârmuire a clerului și poporului dreptmăritor din țara noastră și i-a dăruit o icoană cu chipul Sf. Cneaz Vladimir, al cărui nume îl poartă.

După aceasta, Vlădica Vladimir a sfințit o frumoasă răstignire de la intrarea în mănăstire, care de azi înainte va arăta drumeților drumul spre așezământul monahal.