Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:01, marți, 8 iulie, 2014

Sigiliu rar al Lavrei Sfântul Sava, descoperit în Ierusalim

Un sigiliu extrem de rar din Mănăstirea Sfântul Sava, datând din perioada Cruciadelor, a fost descoperit în timpul săpăturilor din Ierusalim. Descoperit cu un an și jumătate în urmă, abia acum acesta a fost identificat ca fiind un sigiliu unic, ștampilat de către Lavra – Mănăstirea Sfântul Sava. Sigiliul, vechi de 800 de ani, poartă o inscripție în limba greacă, iar pe avers poartă o cifră. Dr. Robert Kool, din partea Autorității de Antichități a Israelului, a participat la examinarea sigiliului, iar împreună cu Prof. Jean-Claude Cheynet din Franța, a identificat sigiliul.

Săpăturile arheologice care au avut loc în vara anului 2012, pe sit-ul antic Horbat Mizmil, au relevat resturile unei gospodării construite în timpul perioadei bizantine (secolele V-VI dupa Hristos). Sit-ul a fost abandonat, la sfârșitul perioadei bizantine, și apoi restabilit în cursul perioadei cruciate (secolele XI-XII după Hristos), ajungând la dimensiunea sa de vârf în timpul perioadei Mamluk (secolele XIII-XV după Hristos).

Sigiliile erau folosite în mod regulat, pentru a asigura că documentele nu au fost deschise de către persoane neautorizate. Sigiliile erau, în general, aplicate pe o scrisoare, și constau dintr-o bulla – două discuri de plumb, goale, care aveau un şnur trecut printr-un canal, printre ele. La lipirea scrisorii, aceste discuri erau presate împreună cu un obiect special, creând astfel un sigiliu dublu.

Mar Saba este numele siriac al Sfântului Sava, și el a fost unul dintre cei mai importanți și influenți lideri ai mișcării monahale creștine, în dezvoltare, în deșertul Iudeii, în timpul perioadei bizantine. O serie de mănăstiri au fost înfiinţate de către Sfântul Sava, în timpul perioadei bizantine, cea mai importantă fiind Mănăstirea Sfântul Sava, menționată ca „Marea Lavra”. Mănăstirea este situată pe o stâncă, având vedere spre Nahal Kidron, și rămâne singura mănăstire, din deşertul iudeu, locuită continuu de la înfiinţarea sa. De fapt, există zece călugări greci care locuiesc în prezent în mănăstire, aparținând Bisericii Grec-Ortodoxe. Mănăstirea este deschisă doar bărbaților, femeile neavând voie să o viziteze.

Sigiliul subliniază importanţa Mănăstirii Mar Saba în acea perioadă. Probabil, aceasta a avut un rol politic foarte important. Conform Dr. Robert Kool, citat de publicaţia Travelujah, „Mănăstirea Mar Saba a jucat, aparent, un rol important în afacerile Regatului Ierusalimului, în timpul perioadei cruciate, în menţinerea unei relații strânse cu familia regală de guvernământ. Mănăstirea a avut numeroase proprietăți și această gospodarie (fermă) se poate sa fi fost parte din domeniile mănăstirii, din timpul perioadei cruciatilor”.

www.lonews.ro