Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

sâmbătă, 15 septembrie, 2012

Seminar anti-HIV/SIDA la Durlești

Ieri, 14 septembrie, elevii claselor mari ale liceului “Hyperion” din Durlești, au participat la seminarul intitulat ”Viața cu HIV, viață printre oameni”, organizat de parohia „Acoperemântul Maicii Domnului”, Ghidighici, în cadrul proiectului susținut de către The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis, and Malaria și AIDS Foundation East West.

Pentru liceeni a vorbit coordonatorul proiectului, părintele Maxim Melinti, părintele Adrian Toia, paroh al bisericii “Sf. Irh. Nicolae” din localitate, asistenta socială, doamna Lilia Andrusiv și colaboratorul Poliției municipale, domnul Mihail Pulisca.

În cadrul întrunirii, Prot. Maxim Melinti a relatat liceenilor despre modalitățile creștine de prevenire a infectării cu HIV/SIDA, precum abstinența până la căsătorie și fidelitatea în cuplu, dar și despre atitudinea pe care trebuie să o aibă societatea față de persoanele care suferă de această boală – una de compasiune, de înțelegere și de ajutorare.

Ideea a fost continuată de doamna Andrusiv, care a menționat cât de importantă este susținerea din partea rudelor și a apropiaților, dar și a întregii societăți față de persoanele seropozitive. În același timp dumneaei a susținut spusele părintelui Maxim, subliniind faptul că cele mai bune măsuri de protecție împotriva acestei boli, sunt cele promovate de Biserică.

La rândul său, domnul maior de Poliție Mihail Pulisca, a vorbit celor prezenți despre lupta organelor MAI cu narcomania – o altă cale de răspândire a virusului HIV – prin intermediul seringilor infectate, informând publicul referitor la măsurile legale de luptă cu acest flagel, dar mai ales riscurile fizice, psihologice și sociale la care se supun consumatorii de droguri.

Adresându-se celor prezenți, Port. Adrian Toia, a mulțumit oaspeților pentru organizarea acestui seminar de o deosebită importanță morală și spirituală, mai ales într-o perioadă în care tânăra generație este supusă ispitelor care de care mai ademenitoare și a menționat că parohia “Sf. Irh. Nicolae” din Durlești este ferm angajată în procesul de informare și protejare a comunității împotriva flagelurilor sociale și în special a HIV/SIDA.

La final, doamna Tamara Pasat, directorul-adjunct al liceului “Hyperion” și-a exprimat mulțumirea față de organizatori și a menționat că asemenea evenimente au menirea de a fortifica societatea în jurul unor valori sănătoase, care feresc tânăra generație de comiterea unor greșeli ireparabile,aducând un aport considerabil la construirea unui viitor sigur.