Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

20:06, luni, 10 martie, 2014

Protopopiatul de Criuleni şi Dubăsari: cetate a credinţei pe meleaguri nistrene

DSCF4039

Fiecare protopopiat, la fel ca şi fiecare localitate, fiecare sfânt locaş, îşi are particularităţile sale. Deşi s-ar părea că nu e nimic neobişnuit – aceeaşi familie creştinească ca prin alte părţi, care reuneşte parohiile dintr-un raion, având în frunte un blagocin, care conduce şi îndrumează păstorii şi păstoriţii din acest areal geografic – găsim nişte biserici vechi, relicve istorice sau vrednici păstori, la care aleargă creştini din toate localităţile.

Protopopiatul de Criuleni şi Dubăsari îşi are şi el specificul său. În primul rând, este unicul în Moldova care reuneşte parohii din două raioane: 29 din r. Criuleni şi 10 din r. Dubăsari. Fiecare dintre ele îşi are istoria sa, mai veche sau mai nouă.Ştim cu toţii soarta vitregă a locuitorilor din satele nistrene, cuprinşi de vâltoarea unui conflict militar. Dar sunt şi lucruri frumoase, care marchează aceste locuri.

La Pohrebea, raionul Dubăsari, spre exemplu, se află un monument arhitectural unic – biserica cu hramul „Sf. Alexei”, construită în anul 1912. Aspectul ei este unic, iar forma și imaginea arhitecturală este foarte individuală şi nu se află nicăieri în alta parte a ţării. Acest frumos monument cultural întruchipează diversitatea și arhitectura mozaică.

Structura sa simbolizează mai multe destine și națiuni. Inițial, acest templu a fost construit din ordinul țarului rus Nicolae al II-lea. Dar s-au închinat Creatorului și s-au rugat în acest templu diferite naționalități – ruși, ucraineni, moldoveni și mulţi alţii. S-a constatat că această biserică a fost ridicată în sănătatea țareviciului Alexei – succesor la tronul Rusiei, pentru că el era grav bolnav. Țarul Nicolae al II-lea a vrut să construiască 12 biserici la granița Imperiului Rus, dar nu a reuşit să facă acest lucru.

Singura biserică ridicată este cea a Sfântului Alexei de la Pohrebea. În timpul celui de-al doilea război mondial biserica a fost distrusă, fiind bombardată din aer. Acum locuitorii satului, oameni de bună credință, depun eforturi pentru restaurarea acestui monument istoric şi arhitectural. A fost creată şi o organizaţie obștească, ,,Memoria Generațiilor”, care colectează fonduri pentru aceste lucrări.

Cei de la Hruşova au una din cele mai vechi biserici din piatră, construită aici în 1802. De menţionat că în toată Basarabia în 1812 existau doar 42 de astfel de biserici. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de aici a fost construită într-un stil arhitectonic asemănător cu cel al bisericilor de lemn din acea epocă.

În Registrul monumentelor ocrotite de stat din zona centrală figurează şi biserica din Marcăuţi, datată cu anul 1816. Puţine biserici din țara noastră au o aşa vechime – aproape de două secole. Biserica cu hramul în cinstea Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil este din piatră şi a fost zidită prin străduinţa enoriaşilor şi a moşierului Toma Paninopulos, cu binecuvântarea mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni al Chişinăului şi Hotinului.

Dar indiferent de faptul cât de veche sau nouă este biserica, cât de mare sau mică este parohia, pretutindeni pâlpâie flacăra credinţei, alimentată de mirul dragostei creştine şi al faptelor bune. Astfel, Protopopiatul s-a implicat în colectarea ajutoarelor umanitare pentru susţinerea persoanelor care au suferit în urma inundaţiilor din lunca Prutului şi a Nistrului. Bisericile din unele localităţi hrănesc zilnic bătrânii şi nevoiaşii. Ca model pot servi satele Cruglic şi Izbişte. Acţiunile de caritate, susţinerea
familiilor nevoiaşe, grija faţă de bătrâni şi copii, educarea tinerilor în spiritul credinţei ortodoxe se îmbină armonios cu activitatea cultural-misionară.

Aici s-au cristalizat frumoase tradiţii de cinstire a sfintelor sărbători creştine şi a înaintaşilor neamului. Este vorba de trei festivaluri raionale, devenite deja tradiţionale: Festivalul “Hristos se naşte, Slă-viţi-L”, care se desfăşoară din anul 2002, Festivalul “Hristos a înviat” – din anul 2003, și Festivalul “Un trandafir, o lumânare, pentru Ştefan cel Mare”, ce a luat naştere în anul 2000 în raionul Criuleni, iar din 2006 se desfăşoară la nivel de protopopiat. Aceste sărbători au devenit atât de populare, încât în fiecare an sunt aşteptate cu multă nerăbdare. De asemenea, a fost înfiinţat un cor, condus de preotul Teodor Vrabie, cleric al bisericii “Minunea Sf. Arh. Mihail” din or. Criuleni, iar coriştii sunt preoţii şi preotesele din protopopiat. În cadrul bisericilor au fost înfiinţate Cercuri de pictură, unde în fiecare duminică, sub îndrumarea unui profesor de artă, copiii fac ore gratuite de pictură. Pe lângă biserici au fost înfiinţate biblioteci parohiale de carte ortodoxă, din care enoriaşii au posibilitate să se îmbogăţească spiritual şi prin carte. Parcul de transport din oraşul Criuleni oferă la un preţ simbolic autocare pentru organizarea pelerinajelor la mănăstirile din ţară. Pe această cale au fost organizate pelerinaje pentru enoriaşi, dar mai cu seamă pentru tânăra generaţie. O realizare deosebită a protopopiatului este apariţia publicaţiei trimestriale – ziarul “NIKA”, care este editat din 2003 şi se difuzează gratuit enoriaşilor, dar şi lansarea paginii electronice www.protopopiat-criuleni-dubasari.md

De menţionat că Protopopiatul Criuleni şi Dubăsari este primul din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova care şi-a lansat un site propriu. În mesajul său de binecuvântare a acestei pagini ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, menţiona: „Dacă până în prezent clericii noştri au apărut în rețeaua internet prin intermediul site-urilor parohiale, al blogurilor personale, preoții din Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari au reușit în premieră edificarea paginii oficiale a Protopopiatului respectiv. … Aceasta este o primă încercare de a reflecta trecutul, prezentul și perspectivele de activitate a parohiilor dintr-un Protopopiat al Mitropoliei Moldovei, dar totodată și de a consolida poziția Bisericii în mediul online prin activități concrete de misiune și de catehizare”.

Desigur, multe dintre lucrurile frumoase realizate în acest Protopopiat au fost inspirate sau susţinute de părintele protopop Prot. Mitr. Teodor Pelin, care de aproape douăzeci de ani se trudeşte pe ogorul Domnului, zece dintre care în această funcţie. Şi-a început activitatea în 1995, după absolvirea Academiei de Teologie Ortodoxă din Chișinău. În anul 2003 este numit în funcția de protopop al bisericilor din raioanele Dubăsari și Criuleni. În paralel este şi preot paroh în biserica cu hramul ,,Sf. Arhanghel Mihail’’ din s. Dubăsarii Vechi.

În septembrie 2013, pentru aportul considerabil la revigorarea vieții bisericeşti din protopopiatul încredințat spre păstorire şi cu ocazia frumosului popas aniversar – 40 de ani de viaţă, ÎPS Mitropolit Vladimir l-a decorat pe părintele Teodor cu ordinul „Meritul bisericesc”, gr. II. Pentru contribuția personală în educaţia spirituală a populaţiei, iniţierea, organizarea şi desfăşurarea multiplelor manifestări cultural-religioase a fost nominalizat de către Consiliul Raional Criuleni cu titlul ”Omul Anului – 2013”.
Asemenea blagocinului sunt şi alţi clerici – păstori harnici, înţelepţi, inimoşi, care trudesc împreună, cot la cot, într-un gând şi o suflare spirituală, păstrând vie şi lucrătoare Biserica lui Hristos.

Fie ca această adunare de preoţi, înconjuraţi de numeroşi credincioşi dreptmăritori, să consolideze credinţa străbună pe meleagurile nistrene.

Pr. Mihail Bortă, revista mitropolitană Altarul Credinței № 1-2, 2014, rubrica Din activitatea protopopiatelor