Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:28, miercuri, 4 martie, 2015

Procesul Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos continuă

Procesul deschis pe marginea scandalului privind un schimb de teren al Mănăstirii Vatopedi din Muntele Athos, a început, fără ca vreunul dintre politicienii împlicaţi în proces să fie prezent.

S-a hotărât amânarea procesului, pentru ziua de 23 martie.

Principalii inculpați sunt stareţul mănăstirii, Efrem, și călugărul Arsenie, împreună cu soția fostului Ministru al Ordinii Publice, Giorgos Voulgarakis, Katerina Peleki, care este notar. Tatăl și fratele lui Peleki, care sunt reprezentanţii oficiali ai companiei ipotecare de stat și ai Consiliului Juridic de Stat, se numără şi ei printre cei acuzați.

Sala a fost plină de clerici, care şi-au exprimat susţinerea pentru părinţii Efraim și Arsenie, conform unui raport al Greek Reporter.

Inculpații se confruntă cu acuzații de abuz de încredere și certificare falsă de proprietate. Mănăstirea Vatopedi susţine că deține acte asupra proprietății, bazate pe documente din 1080, purtând sigiliul de aur imperial. În 2003, mănăstirea a mers la tribunal pentru dreptul de proprietate asupra terenului.

În perioada 2006-2008, parcelele de teren în cauza au fost schimbate pentru o proprietate de stat de mare valoare. Tranzacţia este estimată a fi costat Statul elen 100 de milioane de euro. Aceasta a dat naştere unui scanda, iar mai mulţi politicieni au fost implicaţi în afacere.

www.lonews.ro