Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:43, miercuri, 19 noiembrie, 2014

Prima expoziţie a Silviei Radu în străinătate

Luna trecută, românii din Franţa au avut bucuria de a se reîntâlni cu frumuseţea naturii şi a spiritualităţii româneşti prin intermediul expoziţiei pictoriţei şi sculptoriţei Silvia Radu. Operele artistei sunt mărturia credinţei unui popor întreg şi un manifest pentru normalitate, pentru o viaţă mai apropiată de Dumnezeu.

Vernisajul, programat în data de 14 octombrie, a avut loc în cripta „Saint-François“ a Bisericii „Saint Sulpice“ din Paris şi s-a deschis cu un cuvânt al Preasfinţitului Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

O mică Românie

„Cel care a dat numele expoziţiei «Grădina cu îngeri» este regretatul academician Dan Hăulică. Am dus românilor din Franţa un fel de mică Românie, reprezentată de minunile peisajului românesc, de comoara martirajului şi de familie“, a spus Silvia Radu, la câteva zile după întoarcerea din străinătate.

Lucrările artistei au fost expuse în două spaţii. O parte au fost vernisate în preziua sărbătorii Sfintei Parascheva, într-o clădire apropiată de biserica românească din Paris, şi celelalte au fost prezentate publicului chiar de hramul Bisericii „Saint Sulpice“ din capitala Franţei, într-o catacombă de sub sfântul locaş.

„A fost o adevărată bucurie întâlnirea cu Biserica Ortodoxă Română din Occident. Am participat la două Liturghii de o frumuseţe rară, oficiate de părintele Răzvan Ionescu şi de părintele Emilian Marinescu. Am avut sentimentul că sunt la o Liturghie în Biserica primară. Preoţii şi creştinii sunt purtaţi de un duh puternic de credinţă. E o forţă a credinţei care arde acolo“, a adăugat artista.

Cu vigoarea curajului unui tânăr, cu înţelepciunea vârstei şi cu nădejdea izvorâtă dintr-o credinţă autentică, Silvia Radu s-a încumetat să străbată mii de kilometri, însoţită de îngerii şi de sfinţii pe care i-a surprins atât de bine în expoziţia sa itinerantă, pentru a transmite comunităţii românilor din Paris mesajul „României noastre minunate, cea făcută de Dumnezeu. Este vorba de România ascunsă de ochii unor oameni care nu pot să-şi dea seama de unele adevăruri“.

Îngeri, familie, martiri, flori

Expoziţia este populată de îngeri. În viziunea artistei, îngeri sunt şi martirii pe care i-a dat neamul nostru: „Oamenii trebuie să priceapă că într-adevăr îngerii există. Chiar dacă noi nu-i vedem, ei sunt. Expoziţia ne aduce aminte că ei sunt printre noi. Înşişi martirii sunt îngeri. România se sprijină foarte tare pe roada acestor martiri. Mi se pare că este foarte important să vorbim despre trecutul nostru, care trebuie adus în prezent, să fie cunoscut de oameni.“

Familia este cel de-al doilea segment al acestei prime expuneri vernisate în străinătate. O serie întreagă de lucrări – care surprind mame, taţi, copii, bunici, mătuşi, unchi –  scot la iveală frumuseţea şi unicitatea familiei. „Familia românească este mândria noastră. Să nu permitem lucruri care sunt împotriva firii! E o mare tristeţe să uităm că Europa este o Europă creştină“, a subliniat pictoriţa.

O grădină autentică cu îngeri nu putea fi lipsită de flori, pe care Silvia Radu a găsit de cuviinţă să le aducă ca omagiu Maicii Domnului. Unele pânze lasă să se vadă în fundal, printre petale multicolore, rânduri de rugăciune adresată de artistă Născătoarei de Dumnezeu.

Uşi împărăteşti, uşi diaconeşti, reliefuri cu sfinţi galvanizate în argint şi bronz întregesc tezaurul prezentat românilor din străinătate.

„Să ne aducem aminte că Dumnezeul nostru este Sfânta Treime şi Iisus Hristos este Cel spre Care trebuie să tindem cu toţii. Dacă toate popoarele îşi vor reaminti asta, lumea va avea un curs minunat. Dacă nu, drama a început şi va continua într-un mod îngrozitor. Cred că ceea ce ne va salva va fi rugăciunea. Trebuie să începem să ne rugăm cu putere. Iisus Hristoase, fii cu noi, şi ne mântuieşte!“, a fost îndemnul final al Silviei Radu.

www.ziarullumina.ro