Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

9:36, duminică, 22 septembrie, 2013

Prilej de bucurie duhovnicească la Gara Feroviară

gara 047

La 21 septembrie, cu prilejul sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, protoiereul mitrofor Eugen Bîtcă, parohul bisericii „Tuturor Sfinţilor” din capitală, împreună cu clericii, într-o atmosferă de aleasă bucurie duhovnicească a sfinţit Gara Feroviară din Chişinău. La eveniment au particitat atît angajaţi ai acestei instituţii, cît şi simpli călători.

Cu acest prilej, directorul gării feroviare, domnul Dinu Carp a declarat: „Pentru noi, această zi este cu adevărat una istorică. Sperăm că odată cu această sfinţire lucrurile vor merge mult mai bine. În instituţia noastră, ea fiind una de menire socială, era necesar de a fi organizat acest eveniment mai devreme, însă din diferite motive el era mereu amînat. Pentru noi este important ca cei care beneficiază de serviciile instituţiei să ştie că Maica Domnului este patroana spirituală, iar viaţa noastră este în mîinile Ei”.

Părintele Eugen a ţinut să mulţumească administraţiei pentru colaborarea eficientă şi a dăruit o icoană în cinstea Naşterii Maicii Domnului, îndemnîndu-i pe toţi cei prezenţi la eveniment să cintească această zi în mod special, pentru ca Ea să-şi reverse mare mila Sa peste fiecare dintre noi. „Naşterea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători ale anului bisericesc. Din acest considerent m-am bucurat nespus de mult, atunci cînd am primit invitaţia din partea administraţiei de a sfinţi Gara Feroviară în această zi. Precum fiecare om are un înger păzitor, ar fi cazul ca şi fiecare instituţie să fie sfinţită, căci odată cu aceasta îşi alege şi un sfînt protector. De azi înainte evenimentele se vor derula într-o atmosferă de linişte sufletească, ştiind că Maica Domnului este protectoarea atît a angajaţilor, cît şi a călătorilor. Toate sărbătorile din cursul anului bisericesc sunt încununate de cele două mari sărbători – Naşterea şi Adormirea Maicii Domnului, una la începutul şi alta la finele anului bisericesc, pentru a ne arăta pe cât ne este de ajutor Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu în rugăciuni.” a ţinut să sublinieze sfinţia sa.

Angajaţii gării susţin că un lucru eficient se poate realiza doar atunci cînd există linişte sufletească şi ajutor reciproc, iar aceste lucruri se regăsesc doar la cei cu frică de Dumnezeu.

Directorul adjunct, domnul Alexandru Pîslaru a menţionat: „Mă bucur nespus de mult că împreună cu întreg colectivul am reuşit de a organiza acest eveniment deosebit. Se spune că nu doar cu pîine trăieşte omul, ci şi cu cuvîntul lui Dumnezeu. Afirmaţiile date sunt foarte relevante în contextul dat. Evenimentul de azi se înscrie în şirul acţiunilor întreprinse întru asigurarea pazei călătorilor, precum şi în mersul mai bun al lucrurilor în colectiv. Sper ca să devină o tradiţie frumoasă ca în fiecare an de hramul Gării Feroviare să organizăm diferite evenimente culturale”.

Sfinţirea acestei instituţii a fost posibilă graţie administraţiei, care într-o perioadă relativ scurtă a reuşit a transforma Gara Feroviară în una cu adevărat modernă. Reutilarea trenurilor precum şi crearea unor condiţii confortabile de odihnă sunt unele dintre principalele realizări. Aceste lucruri sunt apreciate de toţi cei care aleg să circule cu trenul.

Totodată părintele Eugen, parohul bisericii „Tuturor Sfinţilor”, le-a dăruit directorului instituţiei precum şi directorului adjunct cîte o icoană, reprezentînd numele sfîntului pe care îl poartă – Sf. Mc. Diomid şi Sf. Cneaz Alexandru, incluzîndu-i în rîndul ctitorilor bisericii.

La final, toţi cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi la o agapă frăţească, iar în semn de binecuvîntare la despărţire fiecare credincios a primit în dar cîte o cruciuliţă.

A consemnat: Vlad Madan

Sursa: http://protopopiatchisinau.md/