Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

joi, 1 decembrie, 2016

Preotul militar – ultima stavilă în faţa unor fapte ale omului neinspirate de Dumnezeu

img_1571

În domeniu spiritual  Republica Moldova începe să revină la normalitate. Unul din însemnele acestei reveniri este instituirea recentă a funcţiilor de preoţi militari.  Ştim bine că preoţii militari au fost nelipsiţi în îndelungata noastră istorie. Ei îi însoţeau pe ostaşi pe câmpurile de luptă, dându-le curajul de a înfrunta duşmanii. La preotul militar veneau diferiţi oameni cu diferite probleme şi el ştia să le readucă în inimi liniştea sufletească. Este suficient să spunem că şi Alexei Mateevici a fost preot militar.

În raionul Căuşeni funcţia de preot militar, în conformitate cu Decretul ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi a Întregii Moldove, emis la începutul lunii noiembrie curent, va fi ocupată de protoiereul Victor Velciug, protopop de Căuşeni.

Rugat să comenteze această numire părintele Victor a menţionat: De serviciile preotului militar vor beneficia multe persoane – colaboratori ai Comisariatului de poliţie, unităţii de carabinieri, departamentului Situaţii excepţionale  şi altor instituţii. Dar nu numai ei ci şi familiile acestor colaboratori. Desigur, în instituţiile moderne există psihologi,  camere de reconfortare, dar nu întotdeauna, mai ales în situaţii critice, aceste servicii sunt suficiente. În unele cazuri preotul militar este ultima stavilă în faţa unor fapte ale omului neinspirate de Dumnezeu. Patron spiritual al militarilor căuşeneni va fi, cum e şi firesc Marele Mucenic şi Sfânt Gheorghe, purtătorul de biruinţe.

Vladimir SĂRĂTILĂ