Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

2:52, miercuri, 25 martie, 2015

Pr. Mihail Bortă: „Societatea contemporană vine cu multe provocări şi riscuri pentru suflet, dar totodată, ne oferă şi soluţiile necesare pentru a contracara aceste atentate spirituale”

IMG_7127

Părintele Mihail Bortă este un tânăr preot care, ştie să îmbine cu succes  slujirea Altarului cu mediatizarea Cuvântului Ortodox în spaţiul virtual. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, deja mai bine de doi ani, Sfinţia Să administrează Portalul de gândire şi atitudine creştin-ortodoxă Moldova Ortodoxă www.ortodox.md, platformă online de gândire şi de exprimare creştină, unde fiecare poate găsi răspunsuri la întrebările duhovniceşti care îl frământă cel mai mult. Totodată, Părintele Mihail face ascultare şi în cadrul Direcţiei Mitropolitane, fiind responsabil de asistenţa tehnică a site-ului oficial al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove – www.mitropolia.md, fiind inițiator și coordonator a mai multor pagini cu tematică creștină: personalități bisericești, mănăstiri și schituri, parohii și asociații ortodoxe, bloguri personale etc.

Despre activitatea sa pastorală, îmbinată cu activitatea on-line, precum şi despre misionarismul contemporan, vom vorbi cu Preacucernicia Sa în cele ce urmează:

– Părinte Mihail, într-o discuţie pe care am purtat-o anterior cu sfinţia voastră, vă întrebam, cum se îmbină vocaţia de slujitor al Altarului cu munca de administrator IT; s-a schimbat ceva de atunci în concepţia Dumneavoastră?

– Concepţia mea, pe care am avut-o defapt dintoteaduna asupra acestui subiect, nu a suferit vreo schimbare, numai dacă nu luăm în consideraţie faptul că, odată cu trecerea timpului, mă conving tot mai mult şi mai mult că internetul oferă un spaţiu extrem de fertil pentru valorificarea Învăţăturii Ortodoxe şi răspândirea ei „în mase”, dacă putem spune aşa. M-am convins de asta văzând cum portalul www.ortodox.md, de exemplu, în mai puțin de doi ani s-a transformat într-o platformă care găzduieşte discuţii vii şi constructive – abonaţii noştri primesc sfaturi de la slujitori şi teologi versaţi, care ştiu să găsească cuvântul potrivit pentru toţi şi pentru fiecare în parte. Iar acest lucru, cred eu, este un prim pas pentru cei care vor să se apropie de Biserică şi un bun sprijin pentru creştinii care, aflându-se deja pe drumul Credinţei, au nevoie de un sprijin şi de o vorbă înţelepeată.

Pe drept cuvânt, informaţia furnizată la timp, este cheia succesului, iar în cazul Bisericii, succesul poate fi definit prin călăuzirea credincioşilor spre a găsi izbăvirea de frământări şi liniştea sufletească. Societatea contemporană vine cu multe provocări şi riscuri pentru suflet, dar totodată, ne oferă şi soluţiile necesare pentru a contracara aceste atentate spirituale; totul depinde de scopurile noastre şi de felul cum ştim să răspundem bunăvoinţei lui Dumnezeu, care ne întinde mâna şi ne deschide permanent uşi de salvare.

– Cum se manifestă eficienţa comunicării online despre care vorbiţi?

– Spre exemplu portalul www.ortodox.md, în cei doi ani şi cinci luni de activitate, a înregistrat peste 60 de mii de abonaţi din ţară şi de peste hotare, inclusiv pe facebook, plasându-se în TOP 10 cele mai solicitate site-uri din Republica Moldova, în clasamentul paginilor de facebook şi numărul de fani conform catalogului online www.topbrands.md. Consider că acesta este un indicator care spune multe şi care ne încurajează să continuăm cu ajutorul Domnului, munca noastră. Nu ne limităm numai la activitatea on-line, ne străduim, după măsura posibilităţilor să organizăm cât mai multe întâlniri off-line, invitând duhovnici, teologi, oameni de cultură şi savanţi ortodocşi, pentru ca dialogul cu vizitatorii site-ului nostru să capete o dimensiune vie, să fie cu adevărat ceea ce se numeşte comuniune creştină. Acest portal nu are ca scop de a crea un club închis, care există exclusiv în spaţiul virtual, ci este acea pistă de pornire pentru comunicarea şi mărturisirea vie, în Sfânta Biserică.

– Despre ce alte proiecte tematice ne puteţi vorbi?

– Un proiect foarte important la care lucrez mai mult de cinci ani cu colegii mei, este pagina oficială a Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove – www.mitropolia.md. Primind binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir şi bucurându-ne de sprijinul considerabil al Părintelui Octavian Moşin, cel care a lansat site-ul, am reuşit în timp să creăm şi să menţinem o pagină informativă care răspunde tuturor cerinţelor actuale: aici sunt plasate practic în timp real, cele mai importante evenimente din activitatea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, a Direcţiei Mitropolitane şi a Bisericii Ortodoxe din Moldova, în general. Avem şi un canal de Youtube, unde sunt plasate cele mai recente înregistrări video din viaţa Mitropoliei şi nu în ultimul rând, acordăm o atenţie deosebită evenimentelor Ortodoxe din întrega lume, pentru a ţine vizitatorii la curent cu cele mai importante evenimente din întreaga lume. Putem spune că astăzi, site-ul www.mitropolia.md este un exemplu demn de urmat al comunicării instituţionale de succes, când sunt oferite informaţii relevante atât pentru slujitorii şi credincioşii Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum şi pentru mass-media din ţară şi de peste hotare.

În ultima perioadă de un real succes se bucură şi blogul personal a Preasfinţitului Ioan (Moşneguţu), Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, unde cititorii au posibilitatea să se familiarizeze cu activitatea pastorală tot mai dinamică a Preasfinţiei Sale. Pe zi ce trece, numărul de vizitatori ai acestei pagini creşte, ceea ce spune despre comunicarea eficientă pe care o face Arhieria Sa în spaţiul online, înţelegând, aşa după cum am menţionat mai sus, importanţa şi perspectiva comunicării virtuale.

Nu în ultimul rând, trebuie să menţionez paginile sfintelor mănăstiri din ţara noastră, aşa cum ar fi www.manastireacurchi.md, www.manastireasuruceni.md, www.manastireatiganesti.md, etc., unde neobosiţii părinţi stareţi şi maice stareţe, depun eforturi, ale căror roade deja putem să le vedem, în domeniul comunicării cu credincioşii care, nu se pot afla fizic în incinta acestor sfinte aşezăminte monahale.

Şi iarăşi, prin intermediul paginilor web ale mănăstirilor, vizitatorii acestora se pot familiariza cu istoria acestora, activitatea actuală, obştea, etc. Aceste site-uri, sunt, în felul lor, biblioteci de înţelecpiune duhovnicească, care pot fi accesate de toţi cei care au dorinţa să facă acest lucru.

– Vorbiţi despre importanţa comunicării Ortodoxe on-line, poate fi aceasta o alternativă mersului tradiţional la Biserică?

– Categoric, nu. Supneam mai sus că mediul virtual oferă, într-adevăr, nişte perspective de comunicare nemaiuzite până acum 7-6 ani pentru internetul Ortodox din ţara noastră. Însă adevărata comuniune cu Dumnezeu, omul poate să o trăiască doar în Sfânta Biserică şi acest lucru va fi întotdeauna aşa, indiferent cât de mult nu ar evolua tehnologiile informaţionale. Nimeni să nu se amăgească cu gândul că, citind din cele sfinte pe monitor, vor primi binecuvântarea ca şi cum ar participa la Sfintele Slujbe. O spun acum şi o voi spune întotdeauna, internetul are menirea de a fi o pistă de pornire pentru cei care vor să se apropie de Biserică şi nicidecum un punct de sosire.

– Într-un final Părinte, ce mesaj aveţi pentru vizitatorii Blogosferei Ortodoxe din Moldova?

– Îi îndemn pe toţi să valorifice spiritual toate cuvintele de folos întâlnite pe site-urile noastre de gândire şi de atitudine Ortodoxă, să aplice sfaturile duhovniceşti în viaţa de zi cu zi, pentru ca, prin fapta lor să se mântuiască pe ei înşişi şi să fie modele pentru confraţii lor. Totodată, îi îndemn pe abonaţii şi vizitatorii noştri să fie alături de noi, pentru că realizările pe care le avem acum, sunt rezlutatl muncii noastre frăţeşti, bazată pe bună înţelegere şi mai ales, pe dragostea faţă de Bunul Dumnezeu.

Le mai urez  tuturor să aibă parte şi în continuare de un Post binecuvântat, pentru a ajunge cu bine să ne bucurăm de Învierea Mântuitorului omenirii şi să ne vestim unii altora cu bucurie, că Hristos a Înviat!, iar o dată cu el am înviat şi noi spre viaţă veşnică şi veselie neîntinată.

A consemnat Nicu Cîrlig