Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

luni, 14 septembrie, 2015

Pentru prima dată după 40 de ani: Sfânta Liturghie, oficiată în Gialousa – partea ocupată a Ciprului

În ziua de duminică, 6 septembrie 2015, în ziua comemorării Minunii Arhanghelului din Colose, o Sfânta Liturghie a fost oficiată în Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din Gialousa, în partea ocupată de turci a Ciprului, pentru prima dată după 40 de ani.
Sfintele Liturghii au fost oficiate în această biserică până în anul 1976, chiar şi la doi ani după invazia insulei, când ultimii locuitorii ciprioți greci au părăsit orașul.
Duminica trecută, pentru întâia dată, o Sfânta Liturghie a fost oficiată de Episcopul Hristofor de de Karpasia, care a putut fi auzit spunând, conform publicaţiei greceşti Romfea:

„Hristos a înviat, frații mei, în inimile şi în ţara noastră”.

Alături, în slujire, s-a aflat şi Părintele Zaharia, care trăieşte ca pustnic în Rizokarpaso, în zona turcească, îngrijindu-se astfel duhovniceşte de cei aproximativ 300 de credincioși care au mai rămas în zonă. Cu această ocazie, numeroşi credincioși au venit din partea liberă a insulei, cu cele opt autobuze sosite aici, sau cu propriile lor mașini, pentru a participa la Liturghie.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, s-a organizat o procesiune cu Icoana Arhanghelului, în jurul bisericii.
Episcopul Hristofor și-a exprimat speranța că Dumnezeu și Arhanghelul Mihail îi vor lumina pe liderii celor două comunități ale țării (turca şi cipriota), să găsească „o soluție pașnică, doar aşa putând coexista în Cipru”.
El a mai amintit ca biserica, zidită în secolele X-XI, cu îmbunătăţiri în secolul al XVI-lea și al XIX-lea, a servit ca moschee timp de mulți ani, pe perioada ocupației. Până în prezent, s-au păstrat doar iconostasul și altarul. Frescele au fost acoperite cu var. Doar una s-a mai păstrat, însă şi ea în stare deplorabilă, reprezentându-l chiar pe… Arhanghelul Mihail.
În mod minunat, unul dintre foștii locuitori ai orașului, Dl. Chatzipantelis, aflându-se în acest loc la Rusalii, chiar în acest an, a simțit un miros de tămâie în timp ce se afla în fața ușilor închise ale bisericii. Aflând acest lucru, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului a avertizat că nu a fost nimic altceva decât un „semn” de la înger, că în biserică se va sluji din nou.
Chatzipantelis şi Episcopul Hristofor au început imediat demersurile pentru oficierea Sfintei Liturghii în această biserică.
Permisiunea a fost acordată, de către autoritățile turcești, abia joi,exact înainte de Sărbătoarea Arhanghelului.