Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:51, miercuri, 25 martie, 2015

Patru zile Pro Vita în orășelul Bucecea

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Asociația „Tineretul Ortodox Român” – Filiala Bucecea în parteneriat cu Departamentul Pro Vita din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a organizat Săptămâna pentru Viață 2015 în orășelul Bucecea.

Prima zi

Joi, 19 martie 2015, a fost organizată conferința cu tema: „Copilul din pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers!”, care l-a avut ca invitat pe Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința a avut loc în Centrul Cultural din orașul Bucecea și a fost primul eveniment din „Săptămâna pentru Viață 2015” organizat în localitate.

Invitatul nostru a oferit informații folositoare din mai multe domenii pentru a susține și a transmite cât mai eficient mesajul că mama poartă în pântece o minune pe care noi nu avem posibilitatea să o reproducem în nici un alt mediu. Claudiu Balan a spus foarte frumos: „Nimic nu se creează la întâmplare. Să îmi spună și mie un mare sculptor dacă în momentul în care aruncăm cinci lemne, de exemplu, se întâmplă ceva cu ele. Să îmi spună și mie un scriitor dacă ia un sac cu litere și îl aruncă în sală, se formează vreo poezie pe jos. Nu se formează… De ce? Pentru că lucrurile nu sunt întâmplătoare. În spatele fiecărui act stă o persoană”. A continuat prin a explica cât de complex este corpul uman, fiecare celulă, fiecare organ, pielea, mușchii, toate au fost create fără a le lipsi vreun element. „Știți ce este omul? Este coroana creației! Omul este martorul creației lui Dumnezeu”.

Claudiu Balan a abordat o gamă largă de teme esențiale pentru existența noastră: creația omului, probleme de genetică, familia, anticoncepționalele, sexualitatea înțeleasă greșit, avortul, toate trecute prin știință și prin teologie.

De asemenea, copilul avortat nu este un lucru de care noi am scăpat, ci este un suflet pentru care noi vom da răspuns în fața lui Dumnezeu. „Copii avortați din pântecele mamei sunt MUCENICI. Dacă ai avortat un prunc, te vei întâlni cu el în Împărăția Cerurilor. Este greu să te jertfești pentru un copil, dar asta nu îți dă dreptul să îl omori”, a mai adăugat invitatul nostru.

Foarte necesar a fost momentul în care a subliniat importanța nașterii de prunci atât pentru familie, dar mai ales pentru societate. Spre încheiere, președintele Asociației Ortodoxia Tinerilor, a citit psalmul 138 a lui David care vorbește de cât de minunat l-a creat Dumnezeu pe om.

Pe parcursul sesiunii de întrebări și răspunsuri, au fost proiectate desenele elevilor clasei pregătitoare și claselor I-IV din Școala Nr. 1 Bucecea. Expoziția a avut tema: „Fiecare Viață este un dar”.

Astfel, s-a încheiat prima seară dedicată vieții. Toate cele patru zile organizate, au culminat, sâmbătă, 21 martie 2015, la ora 15.00, când în orașul Bucecea  a avut loc Marșul pentru Viață.

Fiecare Viață este un dar!

A doua zi

Vineri, 20 martie 2015, a fost organizată o seară de filme Pro Vita.

Au fost proiectate următoarele filme: „Bella”, „11:30” (filme artistice), „Viața intrauterină” (film documentar) și un film emoțional: „Scrisoare pentru mama”.

Cele patru filme au sensibilizat foarte mult pe cei care au venit, având în vedere că în ochii unor persoane au apărut lacrimi, iar în sală s-a așezat o stare de liniște și de emoție…

A treia zi

Marșul pentru Viață 2015 în orașul Bucecea

Cerul a zâmbit la Bucecea!

Sâmbătă, 21 martie 2015, a fost o zi memorabilă pentru orașul Bucecea. Asociația „Tineretul Ortodox Român” – Filiala Bucecea în parteneriat cu Departamentul Pro Vita Iași au reușit să organizeze Marșul Pentru Viață 2015.

Zeci de oameni s-au adunat în jurul orei 15.00 în fața Liceului Tehnologic pentru a fi glasul copiilor nenăscuți. Traseul stabilit de A.T.O.R. Bucecea a avut o oprire în fața Centrului Cultural pentru Șezătoarea Pro Vita. Aici tinerii atoreni au format o inimă din lumânări și au cântat melodii ale căror mesaje au fost pentru salvarea, protejarea și cultivarea vieții încă din primele secunde ale concepției.

Printre participanții la Marș s-au numărat copii de toate vârstele, părinți, bunici, dar și învățători care s-au implicat activ în evenimentele din Săptămâna pentru viață 2015. Asociația „Tineretul Ortodox Român” – Filiala Dorohoi a dorit ca în această zi să spună DA la Bucecea, pentru dreptul fiecărui copil de a se naște. Primarul orașului, Dr. Andron Țîmpău, a fost unul dintre participanții pro life și un sprijin în activitate.

Marșul pentru Viața s-a încheiat în fața Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, unde tinerii atoreni din cele două filiale, Bucecea și Dorohoi,și ceilalți participanți ai marșului s-au rugat pentru toții copii, născuți și nenăscuți, rostind Acatistul Sfântului Stelian.

Mulțumim tuturor partenerilor noștri și celor care au pus mai presus de toate lucrurile, dorința de a fi mărturisitori ai copiilor nenăscuți!

Fiecare viață este un dar!

A patra zi

Prezentarea celor trei module ale Campaniei „De Ce?” a încheiat duminică, 22 martie 2015, Săptămâna pentru Viață din orașul Bucecea. Această campanie aparține Centrului de Prevenție și Informare (CPI) al Departamentului Pro Vita din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De buna organizare a celor 3 module, s-a îngrijit referentul CPI și coordonatorul Campaniei „De Ce?”, Dragoș Bălinișteanu.

Modulele au fost prezentate de Adriana Cojocariu (asistent social) și Lavinia Apetrei (farmacist).

Tinerii cu vârsta de peste 13 ani au primit timp de patru ore informații foarte utile legate de cele trei teme: Realitate și Iluzie, Sex/Sexualitate, 40 de Săptămâni. Aceștia au vizionat și diferite documentare menite să întărească cele prezentate.

Locația evenimentului a fost Centrul de Zi pentru Copii „Sfântul Ioan” din localitate.

Mulțumim tinerilor pentru prezență și mai ales pentru atenția acordată!

Mesajul pe care dorim să-l transmitem prin toate evenimente din „Săptămâna pentru Viață” este acela de a salva, a proteja și a cultiva Viața încă din primele secunde ale conceperii copilului, iar prin grija față de „cei prea mici ai lui Hristos” devenim mărturisitori și apărători ai Creatorului și ai creației…

(Pr. Ioan Cojocariu – coordonator A.T.O.R. Bucecea)

www.doxologia.ro