Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:32, luni, 22 octombrie, 2012

Patriarhul Maxim al Bulgariei s-ar putea retrage din scaunul de Întâistătător

Sfântul Sinod al Bulgariei s-a întrunit într-o întâlnire de urgență pe data de 16 și 17 Octombrie, pentru a lua în discuție decizia Patriarhului Maxim al Bulgariei de a se retrage din scaun.

Informația a fost furnizată de către presa bulgară, citând din surse interne ce vorbeau despre acest subiect.
Prim-secretarul Sfântului Sinod, Episcopul Naum, i-a avertizat pe toți membrii sinodului că prezența este obligatorie iar absențele nu vor fi scuzate.
În regulamentul Bisericii Ortodoxe bulgare, titlul de „Patriarh”este deținut pe durata întregii vieţi, dar poate fi retras dacă motivele sunt admise de canoanele bisericeşti. În acest caz, Maxim va deține titlul de „Fost Patriarh al Bulgariei”iar oamenii i se vor adresa cu „Preafericirea Voastră”, păstrând de asemenea toate privilegiile deținute de un patriarh.
Aceleași surse menționează că motivele sale de a se retrage sunt legate, cel mai probabil, de problemele de sănătate.
Pe timpul verii a fost internat în spital iar acum se află sub tratament la domiciliu, având nevoie de atenție medicală permanentă.
Maxim a primit scaunul de patriarh pe 4 iulie 1971, iar pe 29 octombrie va împlini vârsta de 98 de ani.
Următoarea problemă pe lista de priorități în ceea ce privește adunarea Sfântului Sinod este aceea a alegerii succesorului lui Maxim. Potrivit unor surse neoficiale, favoritul la această funcție ar fi Episcopul Ioanichie de Sliven.

www.doxologia.ro