Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

21:41, joi, 30 iulie, 2015

Patriarhul Kirill, despre Sfântul Vladimir: A fost un om care a schimbat cursul istoriei

„Nu un om, sau zece oameni, sau un oraș, ci toată țara aceasta s-a întors de la înşelăciunea idolatră”.

Aceste cuvinte au fost rostite încă din secolul al 11-lea, de Sfântul Ilarion, la adresa Sfântului Prinţ Vladimir, iar ele au fost cuprinse în mesajul lansat în aceste zile, cu ocazia aniversării a 1000 de ani de la mutarea la Domnul a cneazului sfânt, de către Patriarhul Moscovei.
„Acesta s-a întâmplat în urmă cu zece secole de istorie creștină. În acest timp, Domnul a descoperit o mulţime de sfinți în poporul nostru și a format cultura și civilizația noastră. Și toate acestea sunt ceea ce trăim astăzi. Viziunea noastră asupra lumii se bazează pe decizia fatidică a Prințului Vladimir, de întoarcere către Dumnezeul adevărat și de a-i face pe oameni să-l urmeze.

În cristelnița din Nistru s-au întemeiat o nouă Sfântă Rusie şi unitatea noastră spirituală. În secolele scurse de atunci, au existat încercări de a elimina Ortodoxia, de a semăna discordie și necaz în rândul popoarelor noastre, de a atrage oamenii spre idei false și promisiuni de fericire trecătoare și prosperitate materială. 

Cu toate acestea, prin harul Domnului, Sfânta Rusie trăiește în inimile noastre în această zi, pentru ca popoarele noastre, în această zi, au o singură credință și o singură Biserică, altare comune, nenumărate modele de vieţuire creștină și o istorie comună.

Astăzi, ne confruntăm din nou cu un moment dificil, oamenii rătăciţi încercând să ne despartă, să ne priveze de pace și de armonie, semănând dușmănie și ură între frați. Acești oameni, pornind de la stari de moment și aspirații egoiste, iau decizii periculoase pe termen lung, și consecințele, uneori, rămân chiar de neșters. 

Dar oamenii înțelepți înțeleg că viața lor și faptele bune pot deveni o parte a planului lui Dumnezeu pentru mântuirea lumii. Acesta este motivul pentru care păstrăm mereu eternitatea în minte și ne reamintim istoria. Lecțiile ei ne învața și găsim răspunsuri în ea, pentru cele mai importante probleme din ziua de azi.

Noi, toți, trebuie să privim spre aceste răspunsuri, dincolo de zgomotul informațiilor negative produse de mass-media. Și le vom putea găsi, de asemenea, în exemplele marilor personalități, care au avut o influență benefică asupra dezvoltării poporului nostru și care sunt canonizate de Biserica. 

Prinţul Vladimir Întocmai-cu-Apostolii este una dintre ele, el punând credința mântuitoare a lui Hristos ca temelie a vieții popoarelor din Rusia istorică” – a încheiat mesajul său, Patriarhul Kirill.

www.lonews.ro