Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:34, luni, 29 septembrie, 2014

Patriarhul Bartolomeu îşi reafirmă competentele asupra eparhiilor din nordul Greciei

După vizita sa recentă în Tracia de Vest, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a reafirmat jurisdicția Patriarhiei Ecumenice asupra eparhiilor din „noile teritorii”, adică, asupra regiunilor din nordul Greciei, eliberate de sub jugul otoman în urma războaielor balcanice (1912-1913).

Reamintim că, în timp ce alte părți ale Greciei şi-au primit autocefalia din partea Patriarhiei de Constantinopol, în 1850, 1864 și 1882, „noile teritorii” nu au fost recunoscute de către Patriarhie ca intrând sub autocefalia Bisericii Greciei.

În 1928, Patriarhia a cedat administrativ „prin procura” eparhiile din Biserica Greciei, cu clauză ca ele vor rămâne din punct de vedere spiritual sub jurisdicţia constantinopoliteană, mitropoliţii pomenindu-l pe Patriarhul Ecumenic.

Astfel, Patriarhul Bartolomeu a declarat, după vizita sa în Grecia, în 24 septembrie 2014, pe când se pregătea de întoarcerea în Constantinopol:
„Astăzi am încheiat vizita în cele patru eparhii mitropolitane ale Tronului Ecumenic din așa-numitele „noi teritorii”. Revin în orașul regal și centrul nostru sacru, plin de emoții, de sentimente, experiențe și amintiri, care ma vor însoți pe tot parcursul vieții. Îmi voi aminti mereu de voi, dragi locuitori ai Traciei, sufletul meu se va bucura și voi avea astfel puterea și curajul să continui călătoria mea pe drumul abrupt al datoriei și obligațiilor legate de sediul nostru.

De asemenea, mulțumesc Arhiepiscopului Atenei și al întregii Grecii, fratele nostru și coslujitor Ieronimos, preasfinţiţilor episcopi ai eparhiilor mitropolitane pe care le-am vizitat în zilele prezenței patriarhale printre acestia.

Cineva m-a întrebat, provocator, acum câțiva ani: Sanctitate, aveţi diasporă. De ce vreţi şi noile teritorii? Și am răspuns imediat și direct: pentru că ele ne aparțin. Ele aparțin Maicii noastre, Biserici martire, care şi-a dat sângele pentru ele, pentru ca ele să rămână eparhii grecești. Le-a protejat în timpul „luptei macedonene” [1904-1908, lupta greacă împotriva bulgarilor, care au vrut să ia Macedonia grecească şi cu fiecare ocazie, în timp. Ele sunt o parte inseparabilă a jurisdicției spirituale și canonice a Bisericii din Constantinopol. Relația noastră nu este doar una oficială, este una liturgică euharistică.

Păstorii acestor eparhii mitropolitane sunt ierarhi iubiți frați ai Patriarhiei Ecumenice, participând la administrarea Sfintei Biserici a Greciei, constituită din eparhiile lor și cele ale Bisericii Autocefale a Greciei, conform statutului propriu constituțional. Cerem și sperăm, frăţeşte, ca aceşti ierarhi să aibă cunoștință deplină a faptului că ele aparțin în mod legal ierarhiei înâtiului Tron al Bisericii din Constantinopol, însemnând pentru ei o mare onoare și un privilegiu, invidiat de mulţi.

Pe de altă parte, nu permit nimănui să se îndoiască de drepturile inalienabile ale Tronului Ecumenic privind eparhiile mitropolitane în cauză, mai ales după distanţarea eparhiei Traciei de Est și Asiei Mici (nu din vina Bisericii Mamă). Noi nu ne contram cu nimeni. Dar contează pentru noi să nu renunțăm la drepturile Bisericii Mamă asupra sfintelor Sale eparhii mitropolitane de aici, din pământul sfânt al Traciei, Macedoniei, Greciei și, fără îndoială, pătate cu sânge, al mândrului Epir și frumoaselor insule din arhipelag, pentru că altfel ar fi o trădare a credinței și istoriei națiunii.

Respectăm întreaga Biserică Mamă. Această luptă altruistă contribuie la unitatea Ortodoxiei și a dialogului pentru reconciliere și cooperare cu non-ortodocşii, prentu pacea lumii, spre slava lui Dumnezeu. Lănsăm apelul nostru din Fanar, din capitala imperială, din sediul nostru sacru, pentru a consolida, spori, ajuta la îndeplinirea misiunii sale universale, care este în concordanță cu universalitatea Elenismului și a Ortodoxiei. Aveţii grijă de voi, întru Domnul! Mulțumesc cu recunoștință și vă binecuvântez părinteste, ca patriarh al națiunii”.

www.lonews.ro