Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

12:34, vineri, 4 septembrie, 2015

Patriarhul Bartolomeu: ascetism împotriva consumerismului

Patriarhul ortodox de Constantinopol a făcut apel că omul să se limiteze doar la ceea ce îi este necesar. El a publicat un mesaj, cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Creaţie, care are loc astăzi, 1 septembrie.

Patriarhul ortodox al Constantinopolului, Bartolomeu I, a solicitat limitarea „necesităților, la ceea ce este indispensabil”. El a amintit „principiul ascetismului”, în mesajul său lansat ieri, pe 31 august, în Istanbul (Turcia).

„Principiului consumerismului, noi ne opunem cu principiul ascetismului, cu limitarea cerințelor la indispensabil”, a spus Patriarhul.

„Ci, având hrană şi îmbrăcăminte cu acestea vom fi îndestulaţi (Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel 6: 8), după cum spune apostolul ca ne îndeamnă Hristos”, continuă el.

Hristos Însuși, spune Bartolomeu I, „după înmulțirea pâinilor și a peștilor, si dupa ce i-a saturat pe cei cinci mii de bărbați, afară de femei și de copii, a ordonat să se adune surplusul (resturile), astfel incat să nu se piardă nimic:

11. Şi Iisus a luat pâinile şi, mulţumind, a dat ucenicilor, iar ucenicii celor ce şedeau; asemenea şi din peşti, cât au voit.

12. Iar după ce s-au săturat, a zis ucenicilor Săi: adunaţi fărâmiturile ce au rămas, ca să nu se piardă ceva. (Ioan 6: 12).

Din păcate, societățile moderne renunța la indeplinirea acestei porunci și se angajeaza în consumuri iraționale, pentru a-si satisface vanitatea perceptiilor lor fata de ceea ce considera a fi prosperitate”.

Patriarhul Ecumenic spune că „oamenii” devin distrugători ai creaţiei”, prin „lăcomia” lor.

„Ne străduim continuu sa adunam bunuri lumești, ca bogatul nesabuit din Evanghelie„, spune Patriarhul. „Uităm de Duhul Sfânt, in Care trăim, acționăm și existăm”.
El a reamintit că ziua de 1 septembrie va fi dedicată rugăciunii pentru protejarea planetei. Această inițiativă, introdusă de Patriarhia Ortodoxa Ecumenica în 1989, şi-a găsit sprijin în Biserica Catolica. Papa Francisc le-a cerut catolicilor să se roage pentru lume, cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Creație. Papa Francisc a înfiinţat şi el o astfel de zi, pe 6 august 2015