Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:32, miercuri, 23 august, 2017

Panihidă la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului slujitor și marelui poet Alexei Mateevici

„Alexei Mateevici a crescut ca un înger, a trăit ca un erou al culturii şi a murit ca un sfânt al Naţiunii” sunt cuvinte de înaltă prețuire ale preotului Vasile Țepordei despre autorul poemului Limba noastră.

Miercuri 23 august 2017, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, câțiva preoți delegați de către Direcția Mitropolitană, au săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul vrednicului slujitor și marelui poet Alexei Mateevici, din Cimitirul Central al Capitalei.

Acest gest a fost atât un act de rugăciune pentru sufletul unui bun creștin, care și-a dedicat viața pământească slujirii la Altarul Domnului, precum și un omagiu adus celui care ne-a dăruit versurile imnului național și a avut inspirația de a îmbina atât de frumos și înțelept adevărul Evangheliei cu frumusețea versurilor sale, ce s-au înscris pentru eternitate în tezaurul spiritual al neamului.

În alocuțiunea sa, Prot, mitr. Octavian Moșin, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul USM a menționat că intensa activitate pastorală (inclusiv în armată, fiind preot militar), pedagogică și literară a celui care a fost și este Alexei Mateevici, e un model demn de urmat pentru toți cei care au îmbrăcat haina preoțească, asumându-și răspunderea de a păstori credincioșii, mai ales astăzi, când societatea este bulversată de adevărate crize spirituale și când duhovnicul are o misiune mai dificilă ca niciodată –  de a lupta pentru fiecare suflet în parte pe mai multe câmpuri odată.

Debutul literar al lui Alexei Mateevici a avut loc în 1906 și a culminat în iulie 1917 cu poemul Limba noastră. Autorul acestei capodopere literare rămâne în cultura Națională ca o personalitate, care a marcat literatura de la începutul sec. XX până în prezent.

În calitate de preot militar, Alexei Mateevici se află pe front, susține soldații și tot aici se îmbolnăvește… A murit pe 13 august 1917, fiind înmormântat a doua zi în Cimitirul Central din Chișinău. În 1938, bustul preotului poet, creat de marle sculptor Alexandru Plămădeală, a fost sfințit.

Alexei Mateevici a plecat în Eternitate la vârsta de 29 de ani, lăsându-ne un adevărat tezaur literar, dar și Adevărul privind Limba Română și unicitatea Culturii române, pe care a avut curajul să-l rostească mereu, inclusiv la Congresul Învățătorilor din 1917.

„Ne dorim mult ca la anul, când se împlinesc 130 de ani de la nașterea poetului, să facem un an omagial la nivel de stat, declarând-l „Anul Alexei Mateevici – 2018””, mărturisește poetul Ion Găină, director al Casei Muzeu „Alexei Mateevici” din Zaim, Căușeni.

Amintim, că Direcția Mitropolitană a îndemnat toate parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova să pomenească în timpul Sfintei Liturghii pe preotul-poet Alexei Mateevici.

 

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media