Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

7:40, miercuri, 16 mai, 2012

Orfelinatul ortodox din Calcutta

Pe drumul plin de praf, după ce părăsim bulevardele pline ale Calcuttei, ajungem la o zonă de căsuţe din mahala, unde există multă verdeaţă şi calm.

Aici se află Casa Maicii Domnului – Theotokos, dela Bakeshwar, în suburbiile metropolei Calcutta, o clădire impozantă de culoarea ocru, cu proporţii armonioase.

O dată ce am trecut de poartă, vedem grădini curate, pline de flori, cu pavilioane pentru protecţia de soare, balansoare şi straturi de flori. Clădirile sunt organizate în jurul Bisericii, rodul colaborării dintre un arhitect indian şi unul grec. În fiecare duminică se săvârşeşte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, şi toţi copiii şi tinerii, între 3 şi 21 de ani, cam 100 la număr, cântă în Bengali, engleză şi câteodată greacă. Nu toţi sunt încă botezaţi.

Inima acestui orfelinat este Sora Nectaria Paradisi, o călugăriţă care a studiat teologiala Institutul OrtodoxSaint Serge din Paris, şi a fost în misiune în Coreea, apoi în India.  Înconjurată de copii, Sora Nectaria ne vorbeşte despre misiunea în mijlocul orfanilor. Toţi vizitatorii sunt întâmpinaţi cu bucurie, câţiva copii dansează pentru nou veniţi, alţii intonează un cântec.

Sora Nectaria încearcă din răsputeri să pună în ordine gloata bucuriei, plină de zgomot şi de entuziasm. Dacă vreun om credea că aici e un locaş al tristeţii, se înşeală. Există istorii pline de durere, tragice, care însă s-au încheiat aici, în această casă a bucuriei.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

www.orthodoxie.com