Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:53, joi, 22 octombrie, 2015

O biserică veche de sute de ani a ieşit la lumină de sub apele care o acoperiseră

Ruinele unei biserici din secolul al XVI-lea au ieşit la lumină, după ce apele unui râu au scăzut foarte mult, din cauza secetei.

Fotografiile cu biserica în ruine sunt impresionante. Clădirea a fost construită în secolul al XV-lea, la cererea călugărului Bartolome de la Casas, care a venit aici alături de alţi misionari, să ia contact cu populaţia Zague, care locuia în regiune. Biserica se află în sudul Mexicului, în statul Chiapas.

În anul 1966, biserica a fost acoperită de apele bazinului Nezahualcoyotl. Acum a ieşit din nou la lumină, după ce seceta îndelungată din acest an a dus la scăderea nivelului râului Grijalva, care alimentează bazinul. Ruinele care s-au păstrat destul de bine arată că această clădire avea ziduri înalte de peste 9 metri, iar întreaga structură se întindea pe o lungime de 55 de metri şi o lăţime de 12 metri, scrie Daily Mail. Turnul clopotniţei se ridica la 14 metri înălţime.

Biserica era cunoscută sub numele de Templul din Santiago sau Templul din Quechula şi a fost abandonată în timpul epidemiei de ciumă din anii 1773-1776.
Specialiştii cred că biserica a fost construită de arhitecţii care au înălţat şi mânăstirea Tecpatan, situată în apropiere. Ei au găsit aici şi un osuar cu scheletele celor care au murit în timpul epidemiei de ciumă.

Apele râului au scăzut foarte mult şi în anul 2002, când mulţi oameni au venit să viziteze biserica şi au putut chiar să intre în interior.

www.ortodox.md