Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:44, luni, 19 octombrie, 2015

Mitropolitul Ilarion Alfeyev: Marele Sinod Pan-Ortodox nu va aduce nicio inovație!

Pe 14 octombrie, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, care participă la cea de-a cincea Conferinţă Pre-Sinodala Pan-Ortodoxă (pentru pregătirea Marelui Sinod Pan-Ortodox, la care să participe toate Bisericile Creştin-Ortodoxe ale lumii), a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Înălțării Sfintei Cruci din Geneva – Catedrala Episcopiei Europei Occidentale a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor Ţării. La slujba au mai slujit, de asemenea, Arhiepiscopul Mark de Berlin, Germania și Marea Britanie, Arhiepiscopul Mihail de Geneva și Europa de Vest, Arhiepiscopul Gheorghe de Michalovce Kosice (Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei), Episcopul Gheorghe de Siemiatycze (Biserica Ortodoxă Poloneză). Au mai slujit clerici membri ai diferitelor delegații prezente la Conferința Pre-Sinodala.

În timpul ecteniilor, s-au făcut rugăciuni pentru pace în Ucraina. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Ilarion s-a adresat Arhiepiscopului Mihail și, cu aceeaşi ocazie, s-a adresat enoriaşilor:

„Am venit în acest oraș, pentru a participa la pregătirea Marelui Sinod Pan-Ortodox. În cercurile ortodoxe, credincioșii au multe întrebări legate de acest lucru: Ce va însemna acest Sinod? Ce va decide el? Se va schimba calendarul? Ni se vor intruduce înovaţii?

Vreau să declar în faţa tuturor, că nu va exista nicio inovaţie! Nu vom introduce alt calendar, doctrina Bisericii Ortodoxe privind postul va fi păstrată. Iar acest Sinod va fi organizat în așa fel, încât nicio decizie să nu fie luată cumva în detrimentul vreunei Biserici.

În cazul în care o Biserica Ortodoxă locală nu este de acord cu o decizie propusă, propunerea nu va fi adoptată. Deciziile Sinodului vor fi luate în unanimitate, după metoda consensului.

Și, nici nu va exista un al 8-lea Sinod Ecumenic, cum cred unii, ci un Sinod Pan-Ortodox. Noi sperăm că se va desfăşura în pace, armonie, iubire și unanimitate.

Lucrările pregătitoare pe care le întreprindem în acest moment, urmăresc doar să asigure pacea și armonia între Biserici, astfel încât să nu existe nicio contradicție și niciun conflict”.

www.ortodox.md