Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:21, luni, 2 februarie, 2015

Minune în Athos – Maica Domnului apare în mod minunat. Descoperirea negativului original al fotografiei

Negativul unei fotografii, care surpinde apariţia clară şi miraculoasă a Maicii Domnului în Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Muntele Athos şi care a fost realizată în anul 1903, a fost descoperit în aceste zile în arhivele mănăstirii.

Din câte se ştie, în Muntele Athos, de peste 100 de ani, se celebrează Sărbătoarea Apariţiei Minunate a Maicii Domnului în Mănăstirea ortodoxă Sfântul Pantelimon, oficiindu-se slujbe speciale şi Sfânta Liturghie, an de an. Este vorba despre o apariţie minunată a Maicii Domnului, într-o fotografie făcută în timp ce stareţul mănăstirii şi călugării din mănăstire le împărţeau pâini celorlalţi călugări mai nevoiaşi, care vieţuiau pe acelaşi Munte Sfânt cu ei. Împărţirea pâinilor se făcea, regulat, la porţile mănăstirii. Sărbătoarea Apariţiei Maicii Domnului în Mănăstirea Pantelimon este cinstită, de asemenea, şi în întreaga Rusie, pe data de 21 august, tot de peste 100 de ani.

Fotografia şi minunea au avut loc în anul 1903, când un călugăr s-a hotărât să fotografieze momentul în care stareţul mănăstirii şi ceilalţi călugări împărţeau pâinile. Se ştie că, la acea vreme, să faci fotografii era un lucru destul de greu, aparatul de fotografiat realizând mai întâi un negativ al imaginii, după care se developau pozele propriu-zise. Nu existau alte tehnici speciale de prelucrare sau de producere a unei fotografii, fiind perioada de început a fotografiatului.

Sărbătoarea Apariţiei Minunate a Maicii Domnului se ţine, deci, de peste 100 de ani, în Muntele Athos şi în Rusia, şi încă din primii ani de după minune, s-a realizat chiar şi o Icoană a Minunii Apariţiei Maicii Domnului, iar călugării au înălţat în mănăstire o capelă special închinată acestei minuni. Icoana este cinstită şi ea pe 21 august, în ziua de sărbătoare a Apariţiei. Problema este, însă, că doar această icoană se păstrase, şi nimeni nu mai ştia că există şi fotografia originală a acestei minuni. Nimeni nu mai ştia ce se întâmplase cu ea. Icoana şi sărbătoarea din calendar rămăseseră singurele dovezi ale apariţiei minunate. Mai multe incendii, în care au ars multe alte negative ale altor fotografii şi cărţi şi dosare întregi, şi alte distrugeri au avut loc în această mănăstire, în aceşti peste 100 de ani, aşa încât se crezuse că şi această fotografie originală – negativul, după care se realizase chiar şi icoana şi care a dus la înfiinţarea sărbătorii Apariţiei Maicii Domnului, se pierduse.

În aceste zile, însă, cu ocazia unor lucrări efectuate la arhiva fotografiilor vechi a mănăstirii, a fost descoperit exact negativul acestei fotografii, care surprindea apariţia minunată a Maicii Domnului. După acest negativ, în urmă cu peste 110 de ani, un călugăr developase fotografia minunată. Astfel, de acum, există şi dovada că fotografia era originală şi că aceasta este varianta originală, bine developată. Fără îndoială, chiar şi această descoperire, care are loc astăzi, în 2015, la peste 110 de ani de la evenimentul în cauză, este tot o minune, dacă ţinem cont de incendiile, greutăţile şi condiţiile grele prin care a trebuit să treacă şi să supravieţuiască timp de aproape un secol mănăstirea. Cel mai mare incendiu, care distrusese mare parte din arhive, avusese loc în anul 1968. Aşa încât, practic, nu mai există nicio speranţă să fie descoperit exact acest negativ, după ani şi ani de distrugeri.

Starețul de astăzi al Mănăstirii Sfântul Pantelimon, Arhimandritul Ieremia (Alehin), a declarat, conform revistei greceşti Athosul Rusesc, cu aceasta ocazie minunată: „Descoperirea negativului original, după care a fost făcută fotografia Apariţiei Minunate a Maicii Domnului, este o minune a Preasfintei, care demonstrează ca Egumenita [Stareţa] Muntelui Athos [aşa cum o numesc călugării din Athos pe Maica Domnului] este cu adevarat prezentă în mănăstire și primește lucrarea vieţuitorilor săi – după măsura puterii lor [pâinea]”.

Minunea de astăzi, a descoperirii negativului, a fost comunicată imediat întregii obşti de călugari a mănăstirii, pentru mângâierea şi întărirea duhovnicească a acestora. Cu ocazia acestui eveniment, au fost înălţate în aceste zile, din nou, rugăciuni de mulțumire Maicii Domnului, și au fost făcute fotografii după negativul din anul 1903. Fotografiile cu negativul au fost distribuite tuturor călugărilor și pelerinilor. Negativul este prezentat şi în materialul de faţă.

Dar, ce se vede, mai exact, în acestă fotografie? Fotografia a fost surprinsă în momentul în care stareţul de atunci al Mănăstirii Sfântul Pantelimon şi călugării mănăstirii le distribuiau pâini călugărilor mai nevoiaşi din Munte. După ce un călugăr a developat fotografia, a văzut cu surprindere că pe fotografie apare silueta unei femei, îmbrăcată în călugăriţă [egumeniţa – aşa cum o numesc călugării din Muntele Athos pe Maica Domnului], care pleacă şi ea, de la rând, cu o pâine în mână, asemenea călugărilor nevoiaşi. Călugării au fost siguri că Această Egumeniţă nu poate fi nimeni altcineva decât Maica Domnului, întrucât, nu trebuie să uităm, niciodată femeile nu au avut şi nu vor avea acces pe Muntele Ahos – tocmai din această cauză, fiindcă acest munte sfânt îi este închinat doar Maicii Domnului. Accesul femeilor este interzis în Muntele Athos. Prin urmare, Maica Domnului era prezentă în mod nevăzut (pentru ochiul uman) la acest eveniment, când se împărţeau pâinile, și apare în partea stângă a fotografiei, foarte clar. Pentru călugării din Athos, minunea, care a ajuns să fie, de atunci sărbătorită an de an, fiind trecută şi în calendarele ortodoxe, a însemnat o dovadă că într-adevar rugăciunile lor pe munte şi muntele sfânt sunt închinate Maicii Domnului, iar Maica Domnului se află în chip real pe acest munte.

Ceea ce este cel mai surprinzător – îşi continuă povestirea stareţul din ziua de astăzi – este faptul ca fețele călugărilor erau îndreptate în cu totul altă parte, ceea ce ne demonstrează că aceştia nu văzuseră absolut nimic.

Descoperirea negativului după care a fost developată această fotografie, în aceste zile, în 2015, este cu certitudine o nouă minune şi o bucurie pentru călugării din Athos dar şi pentru noi, toţi credincioşii ortodocşii: ştim şi vedem că Maica Domnului este permanent printre noi.

www.ortodox.md