Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

21:56, sâmbătă, 21 octombrie, 2017

Mănăstirea „Sf. M. Cneaz Vladimir”, tânăra fortăreață monahală învăluită de linişte și meditaţie

Nu departe de aglomerația urbană și a tumultului Chișinăului, la o mică distanță de aproximativ 25 de km în direcția spre Cimișlia, se află tânăra mănăstire de călugări cu hramul „Sf. Mare Cneaz Vladimir”.

Pitorescul locului, distanţa relativ mică de Chişinău şi, nu în ultimul rând, frumusețea slujbelor împodobite de cântările executate cu multă măiestrie și dedicație de corul „Brio Sonores”, care participă regulat la Sfintele Liturghii din duminici și sărbători, toate acestea adună multă lume în acest loc binecuvântat de Dumnezeu cu o liniște și încărcătură duhovnicească aparte, pentru a contempla frumuseţea şi liniştea lui.

Printr-o asiduă muncă de aproximativ 11 ani de stăreție, Părintele Nectarie a reușit să schimbe profund destinul acestei așezări monahiceșți.

Obștea mănăstirii are un program liturgic zilnic, împletind rugăciunea cu diverse ascultări și activităţi gospodăreşti spre desăvârșire. Pe lângă acestea, monahii îndeplinesc cu multă dăruire și dragoste și cele două misiuni ale mănăstirii: vindecarea sufletului şi cea a trupului, pentru nenumărații pelerini ce-i pășesc pragul.

Alături de cei doi mari sfinți ocrotitori ai mănăstirii: Sf. Cneaz Vladimir și Sf. Ierarh Nectarie de Eghina, la mănăstirea Horăști se mai întâlnesc și alte sfințenii, printre care: părticele din Moaștele Sfinților Cuvioși de la Optina, ale Sfinților Ierarhi Nicolae Făcătorul de Minuni și Nectarie de Eghina, ale Sfinților Mucenici Teodor Tiron, Teodor Stratilat și Victor, și o părticică din Moaștele Sfintei Înctocmai cu Apostolii, Împărăteasa Elena. De asemenea, în bisericuța mănăstirii, pelerinii se pot închina și la Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, donată așezământului monahal în anul 2016 de către Starețul Mănăstirii Hadâmbu, Pr. Arhim. Nicodim Gheorghiță.

La fel, e necesar să menționăm și legătura paternă a Părintelui Stareț Nectarie cu tinerii bucovineni doritori să studieze teologia, care s-a manifestat pe parcursul ultimilor ani prin sprijinul și susținerea directă de către Stareț a mai multe pleiade de tineri din regiunea Cernăuți, care s-au format și studiază și în prezent în cadrul școlilor teologice din Chișinău. Prin aceasta mănăstirea devine pentru acești tineri o școală de ascultare, de învățare și împlinire a poruncilor dumnezeiești și de zidire sufletească.

Text: Serghei CRUDU, teolog

Foto: Preot Mihail BORTĂ

Sursa: www.manastiri.md