Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

luni, 16 februarie, 2015

Libertatea de exprimare şi presa nu ar trebui să încalce drepturile credincioşilor

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericesti, a transmis un mesaj de salut participanților la cea de-a 21-a Conferința Internațională „Demnitatea umană, libertatea și drepturile: Dimensiune creștina”, care are loc la Ljubljana, Slovenia, în perioada 9-12 februarie 2015.

În mesaj se arată:

„Tema aleasă pentru discuție, de către Conferința anuală organizată de Fundația de Unitatea Națiunilor Ortodoxe, pare a fi deosebit de relevanta, în contextul creșterii tensiunilor politice în lume, a amenințarii reale a erodării tradiției creștine, precum și a încălcărilor drepturilor și libertăților credincioșilor. Societatea europeană modernă a întâmpinat probleme în ce priveşte libertatea de gândire, de exprimare și de auto-exprimare. Aceste amenințări provin din faptul că libertatea umană a fost din ce în ce mai mult înțeleasă ca permisivitate deplina, extinsă până la insultarea sentimentelor religioase ale credincioșilor.

Alături de milioanele de oameni cu diverse viziuni asupra lumii, Biserica Ortodoxă Rusă condamnă în totalitate metodele teroriste folosite de unii extremiști în apărarea sentimentelor pseudo-religioase. Dar, în același timp, nu-i poate sprijini nici pe cei care cred ca blasfemia și ultrajul asupra obiceiurilor și tradițiilor sacre, în care oamenii cred, înseamnă normalitate.

Biserica Ortodoxă Rusă mărturisește invariabil, că libertatea de exprimare și presa nu ar trebui să încalce drepturile credincioșilor, de a-și apăra sentimentele religioase. Împreună cu alte comunități religioase din Europa și din întreaga lume, cerem instituțiilor publice și, în principal, mass-mediei să respecte trăirile religioase ale oamenilor, promovând astfel afirmarea păcii și acordul civic în societate.

Sper că acest forum să îi apropie pe reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale, membri ai parlamentelor, de stat și reprezentanți ai publicului larg, şi să ajute la găsirea unor răspunsuri la provocările de astăzi”.

www.lonews.ro