Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

21:24, vineri, 18 ianuarie, 2013

Întâistătătorul a Sfințit Agheasma Mare în ajunul Botezului Domnului

În ajun de Bobotează, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir, înconjurat de slujitorii Catedralei „Nașterea Domnului” a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În timpul serviciului divin, diaconul Eugen Bâtcă a fost hirotonit în treapta de preot. Cu ocazia acestui binecuvântat prilej, Vlădica Vladimir i-a urat tânărului slujitor să dea dovadă de înțelepciune și smerenie, iar exemplul său să fie unul demn de urmat de credincioși.

Nou-hirotonitul preot a mulțumit Înalt Prea Sfinției Sale pentru urare și încredere și a asigurat Arhiereul de supunere fiască și dăruire pentru binele și mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

După Liturghie, în scuarul Catedralei, Mitropolitul a sfințit Agheasma Mare. La eveniment au participat mai mulți creștini care au luat apă sfințită ce este folosită pe parcursul întregului an pentru diferite trebuințe.

***

Pentru a fi întâmpinat aşa cum se cuvinte praznicul Botezului Domnului, ziua de 18 ianuarie, cunoscută şi ca Ajunul Bobotezei, este rânduită ca zi de post aspru sau chiar post negru pentru cei care doresc şi nu au slăbiciuni trupeşti.

Această tradiţie este păstrată din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul în seara acestei zile. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.