Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

joi, 19 noiembrie, 2015

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir a vizitat Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din Zaim

IMG_2617

În date de 19 noiembrie după săvârșirea Sfintei Liturghii în s. Zaim, r. Căușeni, ÎPS Mitropolit Vladimir dimpreună cu întreg soborul preoțesc s-au îndreptat pe jos de la biserica din Zaim până la Casa-muzeu „Alexei Mateevici”.

Oaspeții au fost întâmpinați de Directorul muzeului dl Ion Găină precum și de mai mulţi credincioşi din localitatea Zaim.

Cu prilejul vizitei, Vlădica a dăruit pentru muzeumai multe cărţi și calendare: Ne bucurăm că am putut vedea Casa-muzeu „Alexei Mateevici”, un loc cu o încărcătură duhovnicească deosebită. Felicităm pe domnul Director Ion Găină şi pe toţi care au contribuit la organizarea acestui muzeu, dar şi pe toţi cei care intră cu recunoştinţă, cu bucurie, cu respect şi cu preţuire ca să cinstească memoria unui mare patriot, un iubitor de Hristos, de Biserică şi de neam și de patrie”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Muzeul are 6 săli, dintre care trei sunt cu expoziţii permanente: sala cu bust, sala „Eu cânt” şi sala „Limba noastră”. Celelalte trei săli sunt camere memoriale: camera părinţilor, camera copiilor şi biblioteca familiei Mateevici. Obiectele care aparţineau familiei poetului păstrează suflul acelor vremuri, iar orice zgomot te face să crezi că uşa se va deschide, iar în Casă va intra seminaristul, tânărul Alexei Mateevici.

La final, Mitropolitul a mulţumit dl Director Ion Găină pentru primirea călduroasă şi pentru informaţia istorică oferită, dorind tuturor să păstreze cu sfinţenie moştenirea lor culturală şi creştinească.