Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

miercuri, 6 noiembrie, 2013

Icoana Maicii Domnului Feodorovskaya, pentru întâia dată în Moscova

Sute de oameni s-au adunat, ieri, la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin, în Moscova, pentru a se ruga pentru patrie. Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a condus Sfânta Liturghie, oficiată cu ocazia sărbătorii Icoanei Maicii Domnului din Kazan.

În 1612, această icoană a devenit principalul odor sfânt al fortelor care eliberau Moscova de invadatorii din Polonia și Lituania. După victoria naționala, a început restaurarea statalității ruse, prin urmare, această sărbătoare a pus bazele Zilei Unității Naționale.

După slujba religioasă, Patriarhul Kirill, împreună cu politicienii și mai multe personalități publice s-au deplasat la un obelisc dedicat domnitorilor Casei Romanov, în Grădina Aleksandrovsky din Kremlin, aflat după restaurare. Monumentul, care a fost construit cu ocazia celei de a 300-a aniversari a dinastiei regale Romanov, a fost trasformat de ideologii Comunismului, în 1918. Acum, el este readus la forma sa inițială.

Festivitățile au continuat la Salonul Central Manezh. O expoziție multimedia de mari dimensiuni „Rusia Ortodoxă. Casa Romanovilor” și-a deschis și ea porțile. Expoziția a fost organizată cu ocazia a 400 de ani de dinastie regală rusă, fiind dedicată rolului acesteia în soarta Rusiei. Președintele rus Vladimir Putin, împreună cu Patriarhul Kirill, au participat la deschiderea expoziției, conform radioului Vocea Rusiei.

Timp de nouă zile, până pe 12 noiembrie, vor avea loc dezbateri cu eseiști, istorici, diplomați, despre diferite perioade ale dinastiei țariste ruse.

Între timp, între 4 și 12 noiembrie, vizitatorii Expoziției se pot închina la Icoana Maicii Domnului Feodorovskaya, care este considerată a fi patroana spirituală a familiei regale Romanov. În 1613, primul țar rus Mihail, din dinastia Romanov, a fost binecuvântat să conducă țara. Icoana este adusă în capitala Rusiei pentru prima dată.

www.lonews.ro