Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:10, sâmbătă, 16 iunie, 2012

Hramul bisericii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din mun. Chișinău

Cu mila și ajutorul lui Dumnezeu și în acest an biserica de lemn din capitală s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava deja pentru a șasea oară. În aceşti șase ani întreaga parohie, având drept ocrotitori pe Sf. Ioan de la Suceava şi Sf. Ioan de Kronştadt, a reuşit să înfrunte valurile ispitelor şi încercărilor, aducând, an de an, tot mai mulţi creştini la limanul credinţei. 

Chiar dacă a fost zi lucrătoare, creştinii s-au adunat ca de obicei în număr mare la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de către parohul bisericii Protoiereul Severian Gheras şi de un sobor de preoţi invitaţi cu această ocazie.

Pătrunzătoare şi cu folos duhovnicesc au fost cuvintele de învăţătură ale părintelui paroh Severian:

“Frați creștini, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este foarte cinstit în întreaga lume creștină. Doar la moaştele sale, dar şi ale Sfântului Ioan de la Ianina din Grecia, se fac rugăciuni şi pentru ajutor în negoţ, ajutor în târguială.
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este un sfânt cu o mare căldură. Cine a fost la moaştele lui şi s-a rugat acolo, o să vă spună că nicăieri în acel oraş nu este acea stare de duh, de linişte, de pace, de mulţumire, care se găseşte în micuţa ogradă a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, şi îndeosebi în biserica mare, unde se află chivotul cu Sfintele Moaşte ale Sf. Ioan. Moaştele Sfântului au fost aduse la Suceava pentru ca ele să fie ocrotitoare la catedrala localităţii, pentru ca să fie ocrotitoare scaunului de domnie şi a primei capitale a Moldovei-Suceava, şi a domnitorilor săi.
Sperăm că prin rugăciunea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava şi a Sfântului Ioan de Kronştadt vom merge înainte. De fapt, şi Sfântul Ioan de Kronştadt a fost cu o mare căldură, a fost foarte primitor, nu a refuzat nici un preot să slujească împreună cu el, a fost foarte smerit. Doamne ajută tuturor şi să dea Domnul ca Sfinţii Ioan de la Suceava şi Ioan de Kronştadt să ne fie ocrotitori şi mijlocitori.”
După săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții împreună cu creștinii au înconjurat biserica de trei ori, citind din Sf. Evanghelie la fiecare latură a acestui sfânt locaș.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă de post, la care au fost invitaţi preoţii, ctitorii bisericii şi toţi creştinii care s-au rugat la Sfânta Liturghie.