Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:34, luni, 15 decembrie, 2014

Hirotonire de episcop în Bulgaria anulată sub presiunea preoţilor şi credincioşilor

Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare a revenit asupra unei decizii de hirotonire a unui nou episcop, în urma protestelor clericilor şi credincioşilor.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare a revenit, în aceste zile, asupra deciziei sale de hirotonire a unui Arhimandrit în treapta de Episcop. Decizia a fost luată sub influența protestelor membrilor clerului și laicilor Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Pe 9 decembrie, Sinodul a prezentat și acceptat recursul Patriarhului bulgar Neofit, potrivit căruia decizia sinodală anterioară, adoptată la sfârşitul lunii noiembrie – privind numirea şi hirotonirea Arhimandritului Dionisie (Mishev) pe post de Episcop – trebuie să fie schimbată.

După luarea deciziei de către Sinod, Patriarhul Neofit a ieșit personal în stradă şi i-a informat pe protestatori despre noua hotărâre. În ciuda vremii să a zăpezii, aproximativ 150 de persoane -printre care mulți preoți, călugări și stareți de mănăstiri – au manifestat în faţa clădirii în care se întrunise Sinodul.

Decizia anterioară, de hirotonire a Arhimandritul Dionisie (Mishev) ca episcop vicar al Mitropoliei de Sofia, a provocat o critică puternică din partea comunității ortodoxe din Bulgaria. Sinodului și Patriarhului le-au fost trimise mai multe mesaje, semnate de mai mult de o mie de oameni. O asemenea solicitare au semnat şi călugării de la Mănăstirea bulgărească Zografu, de pe Muntele Athos.

Una dintre plângeri a fost semnată de 14 figuri publice celebre din Bulgaria, printre care se aflau teologi, filosofi, avocați, jurnaliști și academicieni, aceştia precizând câteva puncte care ar fi fost încălcate prin hirotonirea Arhimandritului Dionisie ca episcop:

– înțelegerea corectă a Credinței Ortodoxe și păstrarea ordinii Bisericii, bunul simț, virtutea și evlavia. Potrivit autorilor, Arhimandritul Dionisie ar fi încălcat de multe ori tradiția Bisericii și a provocat confuzie în rândul clerului și laicilor. Aici a fost amintită, în primul rând, un amestec cu Ordinul Cavalerilor Assisi Pax. Au fost amintite şi unele operațiuni dubioase și financiare ale Arhimandritului, încă neinfirmate;

– candidatul pentru episcopie trebuie să fie de cel puțin trei ani în mănăstire, iar Arhimandritul Dionisie a vieţuit ca monah mai puţini de atât, în cea mai mare parte ca ucenic;

– candidatul la episcopat trebuie să aibă cel puţin vârsta de 35 de ani, iar Arhimandritul Dionisie a împlinit, în luna septembrie 2014, abia 33 de ani.

Anularea deciziei recente nu este singurul caz în Biserica Ortodoxa Bulgară. Ceva asemanător s-a întâmplat şi în decembrie 2013.

www.lonews.ro