Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:49, marți, 19 mai, 2015

Familia preotului – stâlp de lumină în viața contemporană

Cu  binecuvântarea  Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, parohia Costești din cadrul Protopopiatului de Ialoveni a găzduit întrunirea preoților și a credincioșilor în cadrul seminarului cu genericul: „Familia preotului – stâlp de lumină în viața contemporană”.

După săvârșirea acatistului Sfinților Mucenici Gurie, Samon și Aviv, patroni și apărători ai familiei creștine,  Protopopul circumscripției Ialoveni, Prot. Mitr. Anatolie Stefanov  a adresat  un cuvânt de felicitare părintelui Vasile Ciobanu care a împlinit 40 ani de viețuire împreună cu preoteasa Valentina.  Și pentru că evenimentul s-a desfășurat în cadrul săptămânii dedicate instituţiei familiei, părintele Vasile s-a adresat  comunității cu un cuvânt de învățatură despre familia creștină – acea ”mică Biserică” cum o numește Sf. Ioan Gură de Aur, unde se cultivă primele seminţe ale credinţei și primele virtuţi. Familia mai este și o celulă a societății, piatra de temelie, care dacă nu este intactă, destramă și construcția, iar familia binecuvântată care generează viață, care naște oameni, este numai familia creată de către bărbat și femeie.

În cadrul seminarului  preoții au încercat să identifice problemele cu care se confruntă familia contemporană, cum ar fi: plecarea peste hotare a părinților sau a copiilor;  lispa strictului material și financiar necesar;  consumul de alcool, tutun, droguri și alte vicii; lipsa accesului la educația sănătoasă; etc.

De asemenea preoții au menționat că un rol determinant în păstrarea și portejarea instituției familiei îl are astăzi preotului orthodox.  Alegerea slujirii a două altare, cel al micii familii unde preotul este şi soţ şi tată, şi cel al Bisericii unde preotul este părinte, îndrumător şi mijlocitor către Dumnezeu pentru sine, pentru propria familie, pentru toţi fiii şi fiicele duhovnicești din parohia lui, pentru toată lumea, necesită dublă responsabilitate, jertfelnicie şi mult curaj de a fi stâlp de lumină în timpuri întunecate. Familia preotului este un aluat care dospeşte întreaga frământătură, pentru că exemplul, mai mult decât cuvântul, convinge şi transformă. De asemenea, prin familie, preotul se integrează mai adânc şi mai trainic în viaţa socială a parohiei. Familia preotului este un model oferit parohiei şi lumii. Se poate spune, de asemenea, că familia preotului constituie pentru el un factor de legătură între el şi parohie, un mijloc de întărire a raporturilor sale cu enoriaşii, mai ales cu cei care nu frecventează biserica. Atât prin soţie, cât şi prin copii, preotul îşi menţine relaţiile sale de la om la om prin legăturile personale ale soţiei, cât şi a legăturilor cu colegii copiilor săi, astfel ajungând la părinţii acestora. Începând apostolatul preotului cu familia sa, el nu trebuie s-o neglijeze în timp, întrucât de stadiul ei de creştere duhovnicească depinde în mare măsură reuşita preotului în chemarea specială a slujirii lui Dumnezeu şi a oamenilor şi conducerea acestora pe calea mântuirii.

La finalul seminarului, fiecare preot din protopopiat a venit cu soluții potrivite pentru parohia în care activează: implicarea  mai activă în viața socială a comunității; organizarea unor evenimente în scopul consolidării familiilor; crearea unor centre de formare spirituală atât pentru copii cât și pentru adulți; familia preotului – prima sa carte de vizită.