Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:45, duminică, 20 ianuarie, 2013

Expoziţie de icoane în Buenos Aires, Argentina

O expoziție de pictură tradițional-ortodoxă rusească de icoane a fost lansată în aceste zile la Buenos Aires, Argentina. Acest eveniment familiarizează publicul argentinian cu tradiția cinstirii Maicii Domnului în Rusia, și este programat să coincidă cu festivitățile legate de cea de-a 5-a aniversare a Actului Canonic între Patriarhia Moscovei și Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granitelor, informează Agenţia de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe.

Sala de expozitie este amplasată în cadrul Universitatea Catolicii din Argentina, aceasta găzduind 80 de icoane cu Maica Domnului, aparţinând unor iconari contemporani ruși.

Cu această ocazie, Preasfințitul Episcop Ioan de Caracas și America de Sud a explicat: „icoana nu este doar o operă de artă, ci este o creație duhovnicească”. Prin cuvintele sale, lucrările expuse aici demonstrează tradiția vie a iconografiei ortodoxe ruse.

Dl. Igor Romancenko, Consilier la Ambasada Rusiei din Argentina, a remarcat, la rândul său, faptul că vizitatorii expoziției au ocazia unică de a face cunoştinţă cu arta contemporană rusă.

De asemenea, editorul sef al Editurii Patriarhiei Moscovei, Protopopul Vladimir Siloviev, a afirmat că „icoana a fost interpretată întotdeauna ca o teologie surprinsă în vopseluri, repezentând atât Imaginea Primordială cât și o fereastră spre o altă lume… De aceea, ne-am dorit să expunem aceste icoane, dintre care majoritatea sunt cu Maica lui Dumnezeu, pentru că credincioșii din Argentina și oricine altcineva interesat, să poată vedea ce au văzut timp de secole creștinii ortodocși ruși în Rusia”, a spus acesta.

Expoziția a primit sprijin din partea Departamentului de Relații Externe al Bisericii din Patriarhia Moscovei, a Eparhiei Argentiniene a Americii de Sud, a Patriarhiei Moscovei, a Eparhiei Americii de Sud a Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, a Ambasadei Rusiei din Argentina,  a Ministerului Culturii din Rusia, a Regiunilor Centrale Federale şi a altor fundaţii şi organizaţii, mai informează Agentia de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe.

www.lacasuriortodoxe.ro