Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:06, luni, 18 februarie, 2013

Experiența Bisericii în comunicarea online

Internetul – mijloc de a răspândi noii generaţii Adevărul despre Hristos şi despre viaţa oamenilor Bisericii.

De câțiva ani, de când internetul a luat amploare, constat, în mod paradoxal, că am ajuns să trăim timpurile în care oamenii tot mai mult petrec în lumea virtuală.

Prezenţa masivă a oamenilor în reţeaua internet, acest “Neo Areopag” al zilelelor noastre, nu este o noutate, ba dimpotrivă este ceva ce ţine de normalitatea şi de cultura comunicării.

În ultima vreme se observă un fenomen bolnăvicios în comunicarea online: în discuțiile interminabile de pe forumuri și rețele sociale, mulți adeseori își creează impresia falsă a anonimatului, totodată luând drept firești lucruri anormale (de ex: a înjura, a provoca ură interetnică și religioasă, etc.)

La fel, multor li se creează iluzia că în internet ești liber să scrii și să faci orice îți trăsnește prin cap fără a fi tras la răspundere, atâta timp cât stai ascuns sub un anumit „nikname” și nimeni nu te poate identifica.

O persoană, care în viața de zi cu zi pare a fi normală, uneori chiar pășind pragul bisericii pentru a aprinde o lumânare, ajunsă seara în fața calculatorului se transformă în una posedată, petrecând nopți întregi pe forumuri în discuții, nefăcând altceva decât să semene ură și zâzanie între oameni.

Atât din punct de vedere medical, cât și duhovnicesc, această dedublare a personalității nu este benefică pentru sănătatea trupului și a sufletului. Biserica îi compătimește sincer pe astfel de oameni și totodată îi cheamă la pocăință…

Pe bună dreptate internetul se poate compara cu un cuțit, care în mâna celui cumpătat este un atribut de neînlocuit în bucătărie, iar în mâna nebunului transformându-se într-o armă.

Acum, când mass-media manifestă un interes aparte față de Biserică, deşi nu e mereu unul de bun augur, este de datoria preoților să se folosească de mijloacele de comunicare pe care ni le oferă internetul pentru a putea răspândi printre generaţiile tinere Adevărul despre Hristos şi despre viaţa oamenilor Bisericii. O sarcină importantă, care cere multă chibzuință, strădanie şi implicare totală.

„Misiunea Bisericii poate şi trebuie să fie răspândită în mare măsură pe internet. Blogurile, reţelele de socializare, toate acestea oferă noi posibilităţi pentru mărturisirea credinţei creştine” – se menționează în raportul Patriarhului Kiril la Soborul Arhieresc al BORu din 2-5 februarie 2013.

Trăind în era informațională ne folosim de toate mijloacele de comunicare online. Suntem ispitiți de provocările vremurilor în care trăim.

Să răspundem provocărilor, să fim aceiași oameni blânzi, cumpătați și binevoitori atât în viața reală, cât și în lumea virtuală oferită de noile tehnologii infomaționale, în așa fel încât prin purtările noastre în mediul online, dar și în viața de zi cu zi, să-i atragem pe tineri de partea Bisericii. Nu trebuie să așteptăm până tineretul va păși pragul bisericii…

Este nevoie de un dialog interactiv cu credincioșii, care trebuie să fie încrezuți că sunt auziți și vor primi răspuns la întrebările care îi frământă. Totodată, comunicarea cu credincioșii în rețelele sociale, oricât de interesantă și ademenitoare ar fi, nu poate înlocui comunicarea pe viu.

Scopul nostru, al creștinilor, în mediul online este să-L mărturisim pe Hristos pe toate căile, să-i ajutăm pe oameni să-L găsească pe Dumnezeu, să frecventeze biserica și să găsească în ea un sprijin al vieții.

Pr. Mihail Bortă

Sursa: www.ortodox.md