Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

marți, 20 august, 2013

Evenimentul solemn pentru 22 cursanți ai Centrului Instructiv din cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare

IMG_0070

Un grup de 22 cursanţi ai Centrului Instructiv din cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare, au depus jurămîntul de a satisface serviciul penitenciar cu devotament, dăruire de sine şi respectarea drepturilor şi demnităţii umane.

Acest eveniment solemn semnifică finisarea cursurilor de pregătire iniţială a colaboratorilor nou veniţi în cadrul instituţiilor sistemului penitenciar.

Cursanţii au urmat cursurile de instruire iniţială în perioada 14 mai – 16 august curent, avînd parte atît de lecţiile teoretice, cît şi cele practice, fiind repartizaţi, pe o perioadă determinată, în diferite instituţii penitenciare.

În cadrul evenimentului festiv, noii colaboratori ai sistemului penitenciar au fost binecuvîntaţi de către Preoții-capelani Prot. mitr. Corneliu Dobrogeanu și Prot. Teodor Spătaru.

Totodată în perioada de 14-15 august a.c, Departamentul Instituţiilor Penitenciare a fost gazda delegaţiei Penitenciarului pentru Tineri și Minori din județul Bacău, România din componenţa acesteia făcînd parte Sorin DÎRȚU, comisar șef, director P.M.T. Bacău, Remus-Cătălin PAVEL, director adjunct Siguranța deținerii și regim penitenciar, Octavian Mihai BĂLAN, preotul unității şi Simona Mihaela VIERIU, comisar șef, șef Biroul probațiune.

Scopul vizitei l-a constituit familiarizarea cu particularitățile executării pedepsei privative de libertate a minorilor în Sistemul Penitenciar din  Republica Moldova, precum și “semnarea declaraţiei de cooperare” între Penitenciarul nr. 10 – Goian și P.T.M. Bacău.

 În cadrul acestei vizite membrii delegației s-au familiarizat atît cu condițiile de detenție a minorilor, activitățile de creație artistică a acestora cît și aplicarea practicilor în domeniul activitații educative, psihologice şi asistenţei sociale, bazate pe Planul de acţiuni din domeniul justiţiei, cosemnat de Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei din România. Astfel, oaspeţii au avut posibilitatea de a vizita minorii din Penitenciarul nr.13 şi Penitenciarul nr.10 Goian, unde s-au familiarizat cu locurile de trai ale deţinuţilor, sălile de odihnă, sala de sport, casa de rugăciuni, clasele de studii din această instituţie. Membrii delegației au efectuat o vizită și în Centrul Instructiv Goian.

La finele vizitei, reprezentanţii Penitenciarului P.T.M. Bacău au participat la o masă rotundă cu tematica “Prezentarea metodologiei de planificare individuală a executării pedepsei de către copiii aflați în detenție”, prezentat de către colaboratorii Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul DIP.

La acest eveniment au luat parte preoții capelani ai Mitropoliei Moldovei încadrați în activitatea misionară în cadrul penitenciarului nr. 10 – Goain.

cu referire la http://penitenciar.gov.md/