Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

luni, 11 mai, 2015

Ecranizarea romanului ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat” – de Savatie Baştovoi

În cadrul ediției a XII-a a Festivalului Internațional de Film Documentar din Moldova, în premieră, sâmbăta 16 mai 2015, publicul din Chişinau va putea viziona scurtmetrajul (20 min.)  tânărului regizor basarabean Nicolae Negară“Evadarea” – inspirat de povestea a doi băieți cu dizabilități, care evadează dintr-un orfelinat rural, în căutarea unei vieți mai bune la oraș – este vorba de romanul  ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat” – scris recent de Părintele Savatie Baştovoi, şi care prezintă o istorie adevărată care a avut loc în anii ’90 în Moldova post-sovietică.

Despre acest roman şi acest proiect cinematografic Părintele Savatie a anunţat încă din aprilie 2013. Este prima ecranizare a unei scrieri a Părintelui Savatie. La momentul aprilie 2013 părintele dezvăluia, la întâlnirea de la Librăria Sophia din Bucureşti, despre proiectul la care lucra de pe atunci:  un filmuleţ de vreo 15 minute despre un caz real, căruia i-a fost martor în copilărie – cazul unui cuplu de copii handicapaţi, unul împingând căruciorul cu celălalt în el, preţ de 15km dus şi 15 km întors, spre a-şi cumpăra baterii pentru aparatul de radio: o filosofie existenţială din lumea copiilor cu handicap; o legătură de o viaţă, între doi copii neîntregi care reclădesc întregul: picioarele – unul, capul – celălalt.

Nu ştim cât din acea idee iniţială se va regăsi în film. Cert este că filmul, care iată, a ieşit în final de 20 minute, urmăreşte romanul ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat” – despre care autorul amintea încă din 2012,  iar mostre din roman i-au apărut pe blog încă din septembrie 2013.

www.ortodox.md