Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

luni, 14 mai, 2012

E la modă să fii sănătos!

Pe data de 11 mai, la Gimnaziul nr.51 din or. Vatra, a avut loc seminarul dedicat marcării Zilei Mondiale de Combatere a Turbeculozei – ”Fără tuberculoză în viață – pentru o tinerețe sănătoasă”.

În cadrul acestui eveniment a avut loc și  expoziția cu același generic, la care au participat elevii gimnaziului. Aceștia au expus desene, echibane, lucrări handmade care au accentuat necesitatea întreținerii unui mod sănătos de viață.

”Am combinat utilul cu plăcutul, spune Ana, participantă a expoziției. Vreau ca și ceilalți colegi ai mei să înțeleagă gravitatea acestei boli.”

 Pușcaș Dumitru, deținătorul locului I a conturat în desenul său  tuberculoza ca un motiv al singurătății. „Tuberculoza provoacă singurătate, iar singurătatea moarte.”

  Toți participanții au primit de la organizatori diplome și literatură duhovnicească. Câștigătorii locurilor I, II, III s-au ales și cu câte un Memory Flash.

Maria Cetulean, Directorul Spitalului Clinic municipal de ftiziopneomologie din Chișinău, a prezentat date statistice și locurile ”de focar” ale tuberculozei în Republica Moldova.

”Tuberculoza e printre noi,  riscul de a te îmbolnăvi de această maladie e major. Începând cu anii 1990, morbiditatea pacienților infectați a crescut și din păcate continuă să se mențină.

Doar în mun. Chișinău au fost înregistrați 46 de copii cu vârste cuprinse între 0-14 ani,  bolnavi de  tuberculoză.

Această boală nu atacă doar plămânii, dar și inima, ochii, creierul – toate organele din corpul uman.”

Parohul Bisericii ”Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici prot. Maxim Melinti, a avut o discuție deschisă cu cei peste 50 de elevi prezenți la seminar. Părintele le-a răspuns la întrebări și le-a oferit sfaturi utile. ” E la modă să fii sănătos”, a menționat părintele.

Directorul Gimnaziului 51, doamna Ana Svârnei  a recunoscut că  înainte elevii erau prost informați despre tuberculoză. ” Datorită acestui seminar, elevii noștri au aflat multe lucruri noi. Au dat dovadă de multă ingeniozitate în cadrul expoziției.

”Astăzi am înțeles, că noi, copiii trebuie să creștem sănătoși, deștepți și cu credință în Dumnezeu, a spus Maria,  elevă a clasei a 9-a B din Gimnaziul nr. 51”.

Organizatorul acestui eveniment a fost Biserica ortodoxă ”Acoperământul Maicii Domnului”, din satul Ghidighici, mun. Chișinău. Eveniment realizat în cadrul proiectului  ”Procesul de control și asigurare psihologică și materială a persoanelor cu tuberculoză și a persoanelor din grupul de risc, consilierea familiilor lor.”